Koruyucu aile için evlilik şartı aranmıyor

Koruyucu aile için evlilik şartı aranmıyor -Bakım kurumlarındaki çocukların aile ortamında yetişmesi için hayata geçirilen koruyucu aile modeli kapsamında evlilik şartı aranmayacak -Erzurum Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Aydın:


ERZURUM (A.A) - Zehra Melek Çat - Bakım kurumlarındaki çocukların aile ortamında yetişmesi için hayata geçirilen koruyucu aile modeli kapsamında evlilik şartının aranmadığı bildirildi.
     Erzurum Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sultan Murat Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından uygulanan projelerden koruyucu aile modellerinin, akraba ve yakın çevre koruyucu aile, geçici koruyucu aile, süreli koruyucu aile ve uzmanlaşmış koruyucu aile olmak üzere 4 grupta toplandığını belirtti. Koruyucu ailelerin, çocuğu almadan önce yönetmelikte öngörülen eğitimlerden geçirileceğini, daha sonra çocuğun aileye teslim edileceğini vurgulayan Aydın, şöyle konuştu:
     0-19 yaşa kadar çocuklar koruyucu aile yanına verilebiliyor. 18 yaşında çocukluk süresi bitiyor, gençlik başlıyor. Kurum bakımında olduğu için üniversiteyi bitirene kadar da koruma altında olduğundan dolayı biz sıfır yaşında bir çocuğu da koruyucu aileye verebiliriz, 19-20 yaşında üniversitede okuyan bir çocuğumuzu da verebiliriz. Burada yönetmelik çerçevesinde çocuğumuzun bazı sosyal incelemesi yapılmaktadır. Yönetmelikteki yaş sınırı ve sosyal inceleme raporları yapıldıktan sonra koruyucu aile yanına verilebilecek uygun çocukları bu hizmetten yararlandırmış olacağız.
     Aydın, koruyucu aile olmak için aranan şartlar arasında evlilik şartı olmadığını belirterek, 25-60 yaş aralığında en az ilkokul mezunu, düzenli bir geliri olan herkesin koruyucu aile olabileceğini söyledi.
    
     -Yıllık en az 4 bin 760 lira ödeniyor-
    
     Aydın, kurum olarak çocuğun kendi ailesinin yanından ayrılmamasını amaçladıklarını vurgulayarak, Çocuk herhangi bir nedenden dolayı aileden kopmuşsa, önce ailesinin durumunu düzeltip tekrar ailesinin yanına vermektir. Eğer ailenin yanına döndürmek mümkün değilse amaç yakın akrabanın yanına vermektir. Şu anda onlardan da eve dönüş kapsamında başvurular var. Diğer ailelerden de başvuru yapanlar var şeklinde konuştu.
     Koruyucu aile uygulamasında bir ailenin yanına en fazla 3 çocuk verildiğini anlatan Aydın, kurum olarak koruyucu aile yanına verilen kardeşlerin ayrılmamasını istediklerini, bu nedenle aile komisyonunun çocuklar için en uygun model için sosyal inceleme raporu düzenlediğini belirtti.
     Aydın, koruyucu aile modelini teşvik etmek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Yaş gruplarına göre aileye verilen ücretler değişiyor. Bazı aylarda çift aylık veriliyor. Şubat ve Ağustos dönemlerinde giysi yardımı veriliyor. Eylül ve Şubat dönemlerinde okul yardımı veriliyor. Çocuklara 7 yaşından sonra harçlık veriliyor. Eğer çocuk kursa, seminere, dershaneye, sportif faaliyete, kreşe gidiyorsa onun ücreti yine devlet tarafından karşılanıyor. 0-3 yaş grubuna yıllık 4 bin 760 lira, 4-5 yaşa 7 bin 140 lira, 6-14 yaşa 9 bin 470 lira, 15-18 yaşa 10 bin 280 lira, 19 yaş üstüne de 11 bin 511 lira ödeme yapılıyor. Ayrıca talep edilmesi halinde eşlerden birinin de sigorta primleri kurumumuz tarafından yatırılıyor.
     Aydın, Erzurumda kuruma kayıtlı yaklaşık 300 çocuk olduğunu, koruyucu aile yanında da 6 çocuk bulunduğunu belirterek, Erzurumda 2011 yılında 3 koruyucu ailemiz vardı. 2012 yılında 6 koruyucu ailemiz var. Şu anda da sırada bekleyen 2 ailemiz var. İncelemesi yapılmış bekleyen 10 çocuğumuz var. Sırada bekleyen ailelerimizi kız ve erkek ve yaş grubuna göre tercihleri var, görüştürme yaptırıyoruz. Çocuklarla aralarında iletişim yaptırıyoruz diye konuştu.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Koruyucu aile için evlilik şartı aranmıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER