Köse Mihalin yurdunda 7 asırlık bayram

Köse Mihalin yurdunda 7 asırlık bayram geleneği -Adını, Osmanlının kuruluş dönemi fetihlerinde büyük yararlar sağlayan Köse Mihalden alan Mihalgazi ilçesinde dini bayramlar, asırlardır imece usulü kurulan sofralarda kutlanıyor -


ESKİŞEHİR (A.A) - Adını, Osmanlı Devletinin kuruluş döneminde Müslüman olup fetihlerde büyük yararlar sağlayan Rum asıllı Köse Mihalden alan Eskişehirin Mihalgazi ilçesinde dini bayramlar, toplu bayramlaşma törenleriyle imece usulü kurulan sofralarda birlik ve beraberlik içinde kutlanıyor.
     Mihalgazide, Ramazan ve Kurban bayramlarında halkın toplanıp birbirleriyle bayramlaşması ve evlerinde hazırladıkları yemeklerden büyük sofralar kurarak bayram heyecanını birlikte yaşamasına dayanan gelenek, ilçenin kurulduğu 1300lü yıllardan bu yana sürdürülüyor.
     Osmanlı döneminde Gümele adıyla köy, Cumhuriyet döneminde de 1991 yılına kadar bucak olan Mihalgazideki bayramlaşma geleneği, nesilden nesile aktarılarak günümüzde de yaşatılıyor.
     İlçe sakinleri, Ramazan Bayramlarının birinci, Kurban Bayramlarının ikinci günleri erkekler ve kadınların ayrı mekanlarda bayramlaşmasının ardından imece usulüyle kurulan sofralarda bir arada oluyor.
     Bayramlaşma ve yemek organizasyonları, nüfusu 2 bini aşan ilçedeki 4 mahallede ayrı ayrı gerçekleştiriliyor.
     Cumhuriyet Mahallesi Necdet Ünal Caddesindeki geleneksel etkinliğe katılan Mihalgazi Belediye Başkanı Mürteza Karabaş, AA muhabirine, ilçenin kuruluşundan bu yana sürdürülen geleneğin hem Mihalgazide yaşayanlar arasında hem de daha önce ilçe dışına göç edip bayramı geçirmek için gelenler arasındaki birlik, beraberlik ve kaynaşmaya katkı sağladığını söyledi.
     Gelenek kapsamında ilk olarak 4 mahallede bayramlaşma törenleri yapıldığını belirten Karabaş, şöyle konuştu:
     Mahallelerimizdeki bayramlaşma törenleri, erkeklerin sokakta, kadınların da o mahalledeki en yaşlı kadının evinde olmak üzere gerçekleştiriliyor. Bayramlaşmaya katılanlara şeker ikram ediliyor. Daha sonra herkesin evlerinden siniler üzerinde getirdiği yemekler toplanarak, büyük sofralar kuruluyor. Mahallenin gencinden yaşlısına herkes bu sofralarda bir araya geliyor. Asırlardır bozulmayan bu geleneğimiz, vatandaşlarımız arasında birlik, beraberlik ve kaynaşmayı artırıyor. Gerek ilçemize dışarıda gelen misafirler gerekse buradaki kamu görevlileri, bu dayanışmaya imreniyor.
    
     -Osman Gazinin vefakar dostu Köse Mihal-
    
     Çeşitli tarihi kaynaklarda yer verilen bilgilere göre, Köse Mihal, Osmanlı tarihinde Osman Gaziin silah arkadaşı ve vefakar dostu olarak biliniyor.
     Bizans İmparatorluğunun uç kale beylerinden olan Rum asıllı Mihael Kosses, 1200lü yılların son çeyreğinde Harmankaya Tekfuru iken bir çarpışma sırasında Osmanlı Beyliğine esir düştü. Yiğitliğinden dolayı Osman Gazinin serbest bıraktırdığı Mihael Kosses, daha sonra Müslüman olup Abdullah Mihal Gazi adını alarak Osman Gazinin yanında yer aldı.
     Bursanın fethedildiği 1326dan sonra vefat ettiği sanılan Mihal Gazi ile oğulları ve torunları, Osmanlı Devletinin kuruluş dönemi fetihlerinde Akıncılar diye bilinen grupta yer alarak büyük yararlar sağladı.
     Mihalgazi, eski adıyla Gümele, Osman Gazi tarafından fetihlerdeki katkıları dolayısıyla kılıç hakkı olarak Mihal Gaziye verildi.
     1300-1350li yıllarda Gümele köyü adıyla iskan edildiği bilinen Mihalgazi, 1944 yılına kadar Bilecikin Söğüt ilçesine bağlı bir bucak iken o yıldan itibaren Eskişehir iline bağlandı. 1958de Eskişehirin Sarıcakaya ilçesine bucak olarak bağlanan Mihalgazi, 1991de ilçe oldu.
    
     Muhabir: Atilla Ünal / Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Köse Mihalin yurdunda 7 asırlık bayram Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER