KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu:

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: Türkiye ekonomisinin gücü, büyük ölçüde sanayi üretimi ve kapasitesinin artmasıyla gelişecektir -2013te yüzde 5,5in üzerinde bir büyüme ile OVP hedeflerini yakalayabileceğimizi düşün


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye ekonomisinin gücü, büyük ölçüde sanayi üretimi ve kapasitesinin artmasıyla gelişecektir dedi.
     Zeytinoğlu, 2012 yılındaki ekonomik gelişmelerle ilgili AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, 2012 yılında uygulanan ekonomi politikalarının iç talebi sınırlamasına rağmen, dış talebe bağlı bir büyümenin gerçekleştirdiğini söyledi.
     Bu yılın 3üncü çeyrek büyüme oranının, tahminlerinin altında gerçekleştiğini hatırlatan Zeytinoğlu, bunu, iç piyasadaki daralmaya ve Avrupa ile Ortadoğudaki güncel gelişmelere bağladıklarını kaydetti.
     Zeytinoğlu, Avrupa Birliğindeki (AB) ekonomik daralma ve Ortadoğudaki siyasi istikrarsızlığın devam etmesi durumunda 4üncü çeyrekteki büyümenin de benzer olacağını ifade ederek, bu yılki büyüme tahminlerinin yüzde 3 civarında olduğunu fakat bu koşullarda, yılın yüzde 2,5 civarında bir büyüme oranıyla kapatılacağını düşündüğünü dile getirdi.
     Çevredeki olumsuzluklara rağmen yavaş da olsa Türk ekonomisinin büyüdüğünü anlatan Zeytinoğlu, sanayide kapasite kullanım oranlarının bu yıl yatay seyrettiğine dikkati çekerek, 2012 yılında kapasiteler, geçen yılın kapasitelerinden yüzde 10 kadar daha düşük seyretti. Bu oranlar da ekonomideki daralmanın bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. AB ekonomilerinde, ekonomik durgunluk aşılırsa 2013de büyümenin ivmeleneceğini bekliyoruz. 2013te kaybettiğimiz kadar fazla, yani yüzde 5,5in üzerinde bir büyüme ile Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerini yakalayabileceğimizi düşünüyoruz. 2023 hedeflerine ulaşmak için, bu büyümenin altına düşmememiz gerekiyor diye konuştu.
     Merkez Bankasının rolünün 2013te çok önemli olacağını vurgulayan Zeytinoğlu, Bu noktada, banka faizlerin inmesini istiyoruz. Faiz oranları indiriminin kredi maliyetlerini ucuzlatıcı etkisi son derece önemli. Ekonomide istediğimiz canlanmanın ancak yatırımcının düşük faizli krediye ulaşması ile mümkün olacağına inanıyoruz ifadesini kullandı.
    
     -İstihdamdaki artış sevindirici-
    
     Zeytinoğlu, 2012 genelinde iç tüketim, yatırım ve buna bağlı ithalattaki küçülme ile birlikte cari açıkta da sürekli bir gerilemenin yaşandığını anlatarak, 2012 yılında cari açığın kontrol altına alınarak ekonomik büyümesinin frenlendiğini, 2013de büyümeden ödün vermeden cari açığın kontrol altında tutulması gerektiğini bildirdi.
     Ülkeye ciddi miktarda sıcak para girdiğini dile getiren Zeytinoğlu, şunları kaydetti:
     Bizim istediğimiz direkt yabancı sermaye yatırımıdır. Bu yılın ilk dokuz ayında 10 milyar dolara ulaşan miktarın daha da artmasıdır. Büyümeye olumlu katkısı olacaktır. İthalattaki daralma bizleri memnun etmektedir. Ancak ihracattaki artışın nedenlerini iyi analiz etmeliyiz. Altın ihracatının sanayi endeksine katkısı yok denecek kadar az. Bütçe açığını çok önemsiyoruz. Kasım ayında fazla verdik. Bu yılı OVPnin altında bir açıkla kapatabileceğimizi düşünüyoruz. Denk bütçe ile kapatmak hedefimiz olmalı çünkü yüksek bütçe açığı yüksek faiz olarak dönüyor. Bütçe açığını, faizlerin inmesinin önündeki en büyük engel olarak görüyoruz. Bütçe açığını kontrol altına alırken, gelirleri yükseltmeye çalışmak yerine, giderlere yönelik tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz.
     Zeytinoğlu, işsizlik oranlarının, düşük büyümeye rağmen geçen yılın gerisinde olduğunu belirterek, istihdamdaki artışın sevindirici olduğunu ve bu yıl istihdamdaki artışı, hizmetler sektörünün sağladığını söyledi.
    
     -Fitch Ratingsin Türkiyenin kredi notunu arttırması
    
     Zeytinoğlu, 2012nin en güzel gelişmelerinden birinin Fitch Ratingsin Türkiyenin kredi notunu, yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesi olduğunu vurgulayarak, Geç kalmış bir karar olmakla birlikte umarız diğer kuruluşlar da hak ettiğimiz not artırımını gerçekleştirirler. Bu gelişme ile doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının artmasını bekliyoruz. Bunun, Türk ekonomisinin kalkınmasını hızlandıracağını düşünüyoruz diye konuştu.
     Türkiye ekonomisinin gücünün, büyük ölçüde sanayi üretiminin ve kapasitesinin artmasıyla gelişeceğini ifade eden Zeytinoğlu, yüksek büyüme için daha çok yatırıma ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.
    
     Muhabir: Şahin Oktay
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER