Kültürel mirasın korunması

Kültürel mirasın korunması -Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey: -Geçmişini bilmeyen toplumlar, yok olmaya mahkumdurlar


GAZİANTEP (A.A) - Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarih Kentler Birliği Başkanı Asım Güzelbey, geçmişini bilmeyen toplumların yok olmaya mahkum olduğunu bildirdi.
     Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma, Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı-Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi, Gaziantep Üniversitesi, Zirve Üniversitesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi işbirliğinde, Kültürel mirasının korunması ve geleneksel değerlerinin unutulmaması konulu eğitim programı düzenlendi.
     Bahriye Üçok Toplantı Salonunda gerçekleştirilen programda, kentin tarihi dokusunun ve kültürel mirasının korunması, geleneksel yaşam biçimleri, eski Antep evlerinin yaşatılması ve buradaki yaşam biçimleri, eski piknik biçimi, eski çarşı ve hanların misyonları, Gaziantepte müzecilik, gibi birçok konuda öğrencilere bilgiler verildi.
     Güzelbey, programda yaptığı konuşmada, çocukların ve gençlerin kentin dokusu, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için aldıkları eğitimlerin önemli olduğunu belirtti.
     Tarih ve kültürel mirasın iç içe yaşanan bir değer olduğunu, bunu da yeni yetişen neslin öğrenmesinin ve gelecek kuşaklara aktarmasının önemine dikkat çeken Güzelbey, şunları kaydetti:
     Koruma, sahip çıkmaktan geçmektedir. Öncelikle bu kentte yaşayan insanlarda bu bilincin olması gerekiyor. Biz de çalışmalarımızda halkımızda koruma bilinci oluşturulmasına ağırlık verdik. Bugün elde ettiğimiz başarıda duyarlı vatandaşlarımızın payı büyüktür. Geçmişini bilmeyen toplumlar yok olmaya mahkumdurlar. Bunun için genç nesillere geçmiş bilinci aşılamak, toplumun yapı taşları olan kültürel unsurlarımızı ve değerlerimizi tanıtmamız gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında bugün düzenlenen bu eğitim programı sağlam temeller üzerine oturmuş bilinci tohumlarının atılmasıdır.
     ÇEKÜL Vakfı Bölge Koordinatörü Zafer Okuducu da, vakfın çalışmaları ve gerçekleştirdikleri projeler hakkında bilgi verdi.
     2012-2013 eğitim-öğretim yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı-Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi, üniversiteler, gönüllü öğretmenler ve öğrencilerle bu programı uygulamaya başladıklarını ifade eden Okuducu, şunları kaydetti:
     Bu çalışmaların önemli bir kısmını eğitim çalışmaları oluşturuyor. 2012 yılı ikinci yarı yılında ÇEKÜL-KUDEB, Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Bölümü, Zirve Üniversitesi Mimarlık Bölümü, gönüllü öğretmenler ve Şehitkamil Belediyesi ile birlikte kültür-kültürel miras ve koruma konularında eğitim verilerek kenti tanıtma gezileri düzenlendik. Bu tanıtımlarda 240 ilköğretim öğrencisi ve 50 üniversite öğrencisi yaşadıkları kenti tanıma imkanı buldular.
     Eğitim derslerinin mayıs ayı itibariyle biteceğini ve öğrencilerin derste elde ettikleri bilgiler doğrultusunda fotoğraflar ve yazılarla birer rapor haline dönüştüreceklerini de aktaran Okuducu, bu raporlar neticesinde öğrencilerin bilgilenme derecelerini tespit edebileceklerini vurguladı.
     Özel koleksiyoner ve bakır eserler koleksiyonu sahibi gazeteci Ali Atalar da, Gaziantepte müzecilik ve müzeler konusunda bilgi verdi.
    
     Muhabir: Zerin Özdilek / Veli Gürgah
     Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
<< Önceki Haber Kültürel mirasın korunması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER