Kumluca Belediyesi kültürel etkinlikleri

Kumluca Belediyesi kültürel etkinlikleri -Ayın söyleşisi etkinliğinin bu ayki konuğu hukukçu, gazeteci yazar Fikri Akyüz oldu


ANTALYA (A.A) - Kumluca Belediyesi tarafından düzenlenen kültürel etkinlikler kapsamında gerçekleştirilen ayın söyleşisinin bu ayki konuğu hukukçu, gazeteci yazar Fikri Akyüz oldu.
     Kumluca Belediyesi konferans salonunda gerçekleştirilen söyleşiye Kaymakam Salih Işık, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Emniyet Müdürü Nail Çetinkaya, daire amirleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
     Söyleşisinin konusunun 1071den Cumhuriyete kazanımlarımız olduğunu belirten Akyüz, Osmanlının son dönemine, Cumhuriyetin ilanı ve günümüze kadar uzanan tarihi olayları kronolojik olarak dinleyicilere anlattı, son yıllarda yaşanan bazı olayları ele aldı.
     1071 yılının Türklerin Anadoluya gelişi ve yerleşmesi açısından bir milat olarak kabul edildiğini ifade eden Akyüz, bu sürecin devamı olan Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğunun ardından Cumhuriyetin ilk yıllarında oluşturulan tarih bilinci sayesinde Sümerler, Akatlar ve Etilere verilen önem kadar Selçuklu ve Osmanlı dönemine önem verilmediğini, hatta bilinçli olarak bu iki dönemin kötüleme ve yok sayılmaya çalışıldığını ileri sürdü.
     Cumhuriyetin ilk yıllarında bilinçli veya bilinçsiz şekilde tarih bilincinin verilmediği iddia eden Akyüz, buna örnek olarak 1924 yılında Osmanlı ailesinin yurt dışına sürgün edilmesi, ardından 1974e kadar ailenin erkeklerinin ülkeye girişinin yasaklanmasını gösterdi.
     Akyüz, İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoyun 1926da Mısıra gitmek zorunda kalmasını, ardından yaklaşık 10 yıl sonra İstanbulda bir apartmanda yaşamasını, vefatının ardından cenaze namazına devleti temsilen hiç kimsenin katılmaması ve telgraf dahi çekilmemesini vefasızlık olarak niteledi.
     Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren oluşturulan bu bilincin günümüzde de devam ettiğini belirten Akyüz, buna Muhteşem Yüzyıl dizisini örnek gösterdi.
     Geçtiğimiz haftalarda başından geçen bir olayı aktaran Akyüz, şunları söyledi:
     Evde çocuklarla televizyon seyrederken Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın AK Parti kongre konuşmasında (Bizler, Alparslanın , Kanuni Sultan Süleymanın, Yavuz Sultan Selimin yolunda yürüyoruz) diyordu. Konuşmayı daha önce izlediğim için kanalı değiştirdim, bir de ne göreyim, başka bir kanalda Kanuni Muhteşem Yüzyıl dizisinde dansöz oynatıyor. Şimdi ben çocuklarıma ne diyeceğim. Bir taraftan sayın Başbakan Erdoğan, ben Kanunin izinden gidiyorum diyor, öbür taraftan başka kanalda Kanuni dansöz oynatıyor. Çocuğunuz bu nasıl oluyor baba dese ne diyeceksiniz.
     Ergenekon davası süreci hakkında davanın açılma amacının güzel olmasına karşın maalesef usul yönünden hatalar yapıldığına ileri süren ve davada gazete manşetlerinin delil olarak gösterilmesini eleştiren Akyüz, Gazete manşetleri ile dava açılması doğru olsaydı, 28 Şubat sürecinde de bu şekilde dava açılsaydı sayın Başbakan Erdoğan müebbet hapisle cezalandırılması istenebilirdi. Çünkü o dönem basının büyük bir kısmı kendisine karşıydı dedi.
     Dava ile Türk Silahlı Kuvvetlerine art niyet beslenerek yıpratılmak istendiği veya başarılı insanların cezalandırıldığı yönünde iddialara kesinlikle katılmadığını dile getiren Akyüz, davanın bir an önce bitmesi ve sonuca bağlanması gerektiğini kaydetti.
     Söyleşinin sonunda Fikri Akyüze söyleşinin anısında Kaymakam Işık tarafından porselen çay seti hediye edildi.
    
     Muhabir: Mehmet Çakmak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Kumluca Belediyesi kültürel etkinlikleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER