Kurban Bayramında et tüketimi uyarısı

Kurban Bayramında et tüketimi uyarısı -Kayseri İl Sağlık Müdürü Öksüzkaya: Aşırı besin tüketimi mide, kalp ve bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir


KAYSERİ (A.A) - Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya, Kurban Bayramında et tüketiminin arttığını belirterek, aşırı besin tüketiminin mide, kalp ve bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara neden olabileceğini bildirdi.
     Öksüzkaya, yaptığı açıklamada, özellikle Kurban Bayramı döneminde kalp, damar ve diyabet rahatsızlıkları olanlar, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları gibi kronik hastalığa sahip olan bireylerin tükettikleri besinin çeşidine ve miktarına daha çok dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti.
     Yanlış uygulanan yöntemler sonucunda etlerde protein, vitamin ve mineral kayıpları olduğunu vurgulayan Öksüzkaya, şunları kaydetti: Etlerin buğulama, ızgara, haşlama şeklinde pişirilmesi tercih edilmeli, yağda kavurma ve kızartma yöntemleri besin ögesi kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine neden olduğundan tercih edilmemelidir. Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Çünkü yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Bu da hazımsızlık, şişkinlik gibi mide rahatsızlıklarına neden olur. Et buzdolabında 1-2 gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Aşırı besin tüketimi mide, kalp ve bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir.
     Kurban bayramlarında, kavurmanın içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmamasını tavsiye eden Öksüzkaya, kurban etinin kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmesi gerektiğini vurguladı.
    
     Muhabir: Mustafa Demircioğlu / Abdullah Yıldız
<< Önceki Haber Kurban Bayramında et tüketimi uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER