Kütüphaneler Haftası

Kütüphaneler Haftası -Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa Halk Kütüphanesi Müdürü Aytekin: Türk halkı, 10 yılda sadece bir kitap okuyor


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa Halk Kütüphane Müdürü Abdullah Aytekin, Türk halkının 10 yılda bir kitap okuduğunu söyledi.
     Aytekin, Kütüphaneler Haftası dolayısıyla düzenlenen törende, kütüphanelerin milli kültürü yaşatan, geliştiren, nesilden nesile intikal ettiren, insanlığın kültür değerlerini topluma kazandıran, geçmişle gelecek arasında bir köprü oluşturan önemli kuruluşlar olduğunu kaydetti.
     Kitapların ruhun adeta ilacı olduğunu ifade eden Aytekin, şöyle konuştu:
     Kitapsız büyüyen insanlar, susuz yetişen ağaç gibidir. Kitaplar, insanın en samimi dostudur. İnsanın bir saat kitap okuyarak, çözemeyeceği hiçbir sıkıntı yoktur. Anketlere baktığımızda Türk halkı ortalama 10 yılda bir kitap okuyor. Türkiyede toplam 45 çocuk kütüphanesi, 14 yazma eser kütüphanesi ve 55 gezici kütüphane olmak üzere toplam bin 152 kütüphane olmasına karşılık, Almanyada 10 bin 531, İngilterede 4 bin 620, İspanyada da 5 bin 209 kütüphane bulunuyor. Türkiyedeki kütüphanelerde 13 milyon, Bulgaristanda 46 milyon, Rusyada 739 milyon, Almanyadaki kütüphanelerde 104 milyon kitap mevcut. Bir yılda ders kitapları hariç Amerikada 72 bin, Almanyada 65 bin, Brezilyada 13 bin, Türkiyede ise 6 bin 31 kitap yayımlanıyor.
     Aytekin, anketlerde öğrencilerin ders kitaplarından başka kitap okumadığının tespit edildiğin öne sürerek, Hatta ders kitabı bile okumuyorlar. Gençlik kitap okumuyor ama ne kadar şaşırtıcıdır ki her konuda iddiası ve bilgisi var dedi.
     Kitabın Türkiyede ihtiyaç maddeleri sıralamasında 235inci sırada yer aldığını belirten Aytekin, Japonyada toplumun yüzde 14ü, ABDde yüzde 12si, İngilterede ve Fransada yüzde 21i düzenli kitap okurken, bizim ülkemizde sadece on binde bir kişi kitap okuyor diye konuştu.
    
     Muhabir: Canan Tükelay
     Yayıncı: Deniz Açık
<< Önceki Haber Kütüphaneler Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER