Libyalı diplomat, aile köklerini Taraklıda buldu

Libyalı diplomat, aile köklerini Taraklıda buldu -Dedelerinin 200 yıl önce göç ettiği Taraklıyı ziyaret eden Libyanın Ankara Büyükelçisi Alabedi, duygulu anlar yaşadı -Alabedi: Ailemizin esasen Taraklıdan olduğu söyleni


SAKARYA (A.A) - Tahir Turan Eroğlu - Yunus Emre Günaydın - Dedelerinin 200 yıl önce göç ettiği Taraklıyı ziyaret eden Libyanın Ankara Büyükelçisi Mohamed Alabedi, duygulu anlar yaşadı.
     Sakarya Kültür ve Turizm Konseyi öncülüğünde, Anadolu Ajansı (AA), İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) işbirliğiyle Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin büyükelçileri ile maslahatgüzarlarına yönelik düzenlenen Sakarya gezisine katılan Büyükelçi Alabedi, tarihi evleriyle ünlü Taraklı ilçesindeki gezisi sırasında aile kökeninin Taraklıya dayandığını açıkladı.
     Alabedi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sakarya Kültür ve Turizm Konseyi Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Ayşenur İslamın daveti üzerine Sakaryaya geldiğini belirterek, ziyaretten son derece memnun kaldığını söyledi.
     Gezi sırasında kendisini heyecanlandıran bir durumun da yaşandığına işaret eden Alabedi, bu ziyaretle birlikte kökenine ilişkin bir aile sırrının da gün yüzüne çıktığını kaydetti. Babamdan ve dedelerimden duyduğum kadarıyla 200 yılı aşkın bir zamana dönen bir tarih var. Ailemizin esasen Taraklıdan olduğu söyleniyor diyen Alabedi, bu program içerisinde Taraklıyı ziyaret edileceğini duyduğunda çok heyecanlandığını vurguladı. Taraklıyı görmek istediğini belirten Alabedi, Anlatılamayacak kadar büyük bir heyecan duyuyorum. Sanki daha önceden tanıyormuşum gibi geldi, o şekilde bir hisse kapıldım ifadelerini kullandı.
    
     -Taraklının fahri hemşehrisi oldu
    
     Sakarya Kültür ve Turizm Konseyi Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Ayşenur İslam da Taraklının bilindiği kadarıyla bölgeye yerleşen bir Türk boyunun adı olduğuna işaret ederek, Taraklının bir göç yolunun üzerinde bulunduğunu söyledi.
     Türklerin Orta Asyadan göçü sırasında yerleşerek ilerlemeleri üzerine Avrupa içlerine kadar gidildiğine değinen İslam, bu ilişkinin de benzer bir ilişki olabileceğini kaydetti.
     İslam, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Türkler belki göç yolları üzerinde Libyaya kadar, o kadar güneye inmediler, doğrudan Orta Asya üzerinden Anadolu yoluyla Balkanlara gittiler. Çünkü Balkanlarda da bir çok Taraklı diye köy ve yerleşim yeri var. Belki bu yolla gittiler fakat büyükelçinin şöyle bir teorisi var. Biz her halde Anadoluya yerleşen Taraklılardanız, ondan sonra küçük parçalar halinde güneye, Libyaya kadar indik diye düşünüyor. Asıl orijinal ve önemli olan şey, onların aşiretleri hala Taraklı adını taşıyor, Libyada köyleri hala daha Taraklı adını taşıyor. Onun için biz de kendisinden lütfetmesini ve bizim fahri hemşehrimiz olmasını istedik. Memnuniyetle kabul etti, artık o bizim hemşehrimiz. Bundan sonra gelip gideceğini düşünüyoruz.
     Taraklı Kaymakamı Ömer Yılmaz ise aldıkları haberin kendileri için de müthiş bir mutluluk vesilesi olduğunu vurgulayarak, Doğrusu ben de böyle bir şey beklemiyordum. Tarihimizdeki kardeşlik bağlarının ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Bu açıdan biz de çok mutluyuz dedi.
    
     -Taraklı Buluşması-
    
     Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman ise kendileri için büyük bir sürpriz olduğunu dile getirerek, Taraklının eski bir yerleşim yeri olduğunu, bundan dolayı da geçmişte Taraklıda yaşayan ve bugün dünyanın çeşitli yerlerine dağılmış insanlar bulunduğunu öne sürdü.
     Özkaraman, iki ay önce Cezayirden soyadı Taraklı olan bir diş doktoru geldiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
     Yine Cezayirde Taraklıdan göç etmiş, Türk-Cezayir Dostluk Konseyi üyesi bir işadamımız var. Moldovada Taraklı adında bir yerleşim yeri var. Dünyanın çeşitli yerlerinde Taraklı adını taşıyan ya da Taraklıdan göç etmiş, sayın büyükelçimiz gibi belirli makama gelmiş çok sayıda insan var. Bizim de tüm bu kişilerin listesini oluşturup Taraklı Buluşmasını gerçekleştirmek gibi bir projemiz var. Sayın büyükelçimizi Taraklıda görmekten mutluluk duyduk. Her zaman kendisini misafir etmek isteriz.
     Öte yandan, Osmanlı döneminden kalma evleriyle dikkat çeken, Uluslararası Cittaslow (Sakin şehir) ağına dahil olan Taraklıyı ziyaret eden Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin büyükelçileri ile maslahatgüzarları, Büyükelçi Alabedinin açıklamalarını büyük bir dikkat ve şaşkınlıkla dinlediler.
     Bir konakta kendilerine ikram edilen yöresel yemeklerden tadan ve eski eşyalara büyük ilgi gösteren büyükelçi ve maslahatgüzarlar, konakta buldukları fes ve padişah kavuğuyla sırasıyla fotoğraf çektirdi.
    
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Libyalı diplomat, aile köklerini Taraklıda buldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER