Makedonyadan, Çanakkaleye ziyaret

Makedonyadan, Çanakkaleye ziyaret -Makedonyadan gelen 270 kişi, şehitlikleri ziyaret etti


ÇANAKKALE (A.A) - Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca düzenlenen Makedonyadan Çanakkaleye Ziyaret programı çerçevesinde, Eceabata otobüslerle gelen 270 Makedonyalı, Gelibolu Yarımadasındaki şehitlikleri ziyaret etti.
     Radoviş, İştip, Doyuran, Valendova, Köpürlüden gelen ziyaretçileri ilçeye gelişlerinde Eceabat Belediye Başkanı Kemal Dokuz karşıladı. Alan kılavuzları eşiliğinde tarihi yarımadadaki şehitlikleri ziyaret eden Makedonyalılar, 98 yıl önce bu topraklarda, şehit olan dedeleri için dua etti.
     Şehitler Abidesi, Conkbayırı, 57. Alay ve Yahya Çavuş Şehitlikleriyle Kabatepedeki Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezini ziyaret eden konuklar, daha sonra Kilitbahir köyündeki Seyit Onbaşının kahramanlık destanını yazdığı Mecidiye Tabyasına geldi.
     Makedon konuklar, buradaki tarihi topu yakından inceledi, fotoğraf çektirdi.
     Eceabat Belediye Başkanı Kemal Dokuz, burada yaptığı konuşmada, 98 yıl önce bu topraklarda destan yazan bu milletin, aziz ve asil evlatlarından bir tanesi olan Havranlı Seyit Onbaşı gibi nice kahramanlar o günkü günde, Osmanlı coğrafyasının hakim olduğu tüm topraklardan, bu topraklara tıpkı sizin gibi koştular ve geldiler dedi.
     Makedonya, Balkanlar, Bosna, Arnavutluk, Bulgaristan, Ortadoğu ve Afrika çöllerine kadar her taraftan insanın bu topraklara geldiğini ifade eden Dokuz, Onlar bu topraklara dönmek üzere yola çıkmamışlardı. Onlar, canları ve kanlarını bu vatana feda ettiler. Sizler adeta bu ziyaretinizle Balkanlardan her taraftan gelen onların torunları olarak, bugün bu ziyaretinizle dedeciğim ben geldim diye haykırıyorsunuz. Türkü, Kürtü, Lazı, Abazası her türlü etnik kökeniyle omuz omuz geldiler ve 98 yıl evvel düşmanlara destan yazdılar. İşte bu birlik ve beraberlik ruhu çok önemli diye konuştu.
     Doğu Makedonya Türkleri Derneği Başkanı Enver Hüseyin de bir yıl önce başlattıkları projeyle bugün buraya gelme fırsatı bulduklarını söyledi.
     Ben ve benden önceki yaşlardaki vatandaşlarımıza okutulan bir tarih vardı diyen Hüseyin, O tarihte her zaman ne acı ki Osmanlıyı ve Türkleri bizlere barbar, kötülük yapan, onların deyimiyle çocukları alıp zorla Türkleştiren bir millet olarak bildirirlerdi. Ama şimdi bu topraklara geldiğimizde onların dediği gibi, tarihin yazdığı gibi değil de, bizler kimlerin evlatlarıymışız, kimin torunlarıymışız, burada çok daha iyi anlayabiliyor ve hissedebiliyoruz ifadelerini kullandı.
     Belediye Başkanı Dokuz ve Hüseyin, günün anısına birbirlerine hediyeler verdi.
    
     Muhabir : Bülent Ersöz / Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı : Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Makedonyadan, Çanakkaleye ziyaret Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER