Malatya TSO Başkanı Erkoç:

Malatya TSO Başkanı Erkoç: -Türkiyenin, 2012de yakaladığı büyüme oranının 2013te biraz daha üzerine çıkacağı kanaatindeyiz. Çünkü işsizliği belirli bir noktaya çeken bir ülkeyiz -Rakiplerimizle aynı şartlar oluşturulursa, b


MALATYA (A.A) - Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Türkiyenin, 2012de yakaladığı büyüme oranının 2013te biraz daha üzerine çıkacağı kanaatindeyiz. Çünkü işsizliği belirli bir noktaya çeken bir ülkeyiz dedi.
     Erkoç, ekonomide 2012 yılında yaşanan gelişmelerle, 2013 yılı beklentilerini AA muhabirine değerlendirdi. Erkoç, 2012nin dünyadaki ekonomik yapılanmanın geriye doğru gittiği bir yıl olduğunu vurgulayarak, bu dalgalanmaların bazı ülkelerde küçülmelere yol açtığını söyledi.
     Son iki yılda aralarında Çinin de bulunduğu, dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinin bile durgunluk yaşadığını ifade eden Erkoç, ABDnin durgunluğu atlatabilmek için yeni tedbirler aldığını, Avrupadaki durgunluğun ise hala devam ettiğini belirtti.
     Bazı Avrupa ülkelerinde işsizlik konusunda da ciddi sıkıntılar olduğunu anlatan Erkoç, bazı ülkelerde yüzde 50lere varan oranda genç işsizlerin bulunduğunu dile getirdi.
     Türkiyenin bu yıl Avrupaya yaptığı ihracatta yüzde 9 gerileme olduğunu kaydeden Erkoç, Daha önceki yıllarda yaptığımız ihracatın yarısı Avrupa ülkelerineydi. Ama bu sene bu oran yüzde 38,2lere kadar geriledi. Dünyadaki bu durgunluğa rağmen, Türkiyenin büyüme ortalaması 2,7. Son çeyrekle birlikte bu rakam 3 ya da 3,1 gibi olacak. Bu da küçümsenecek bir rakam değil diye konuştu.
     Dünyadaki sıkıntıların yansımasının Türkiyeyi de etkilediğini belirten Erkoç, orta vadeli programa bakıldığında 2013 yılının 2012ye göre biraz daha iyimser bir tablo sergileyeceğini vurguladı.
     Erkoç, Türkiye pazar daralmalarına rağmen ürün çeşitliliği ve kalitenin artmasıyla Afrikada, Ortadoğuda yeni pazarlar buldu. Yüzde 29luk pazar payıyla Afrikaya açıldı. Yine yüzde 26lık ihracat payıyla ABDye açıldı. Yüzde 13 ihracatta artışla Ortadoğu ülkelerinde yeni pazarlar buldu. Demek ki siz ülke olarak koymuş olduğunuz hedefe ulaşabilmeniz, 500 milyar dolarlık ihracatı yakalayabilmeniz için yeni pazarlar bulmak zorundasınız. Yeni pazarlara erişimi kolaylaştırmak zorundasınız. Bunun için de dünyadaki rakiplerinizle aynı şartlarda üretir olmanız lazım. Rakiplerimizle aynı şartlar oluşturulursa, biz kaliteyi yakalayan ülke olarak yeni pazarlara ulaşırız. 2023 hedefini de rahatlıkla yakalayabiliriz. Bu tedbirlerin alınması lazım değerlendirmesinde bulundu.
     Yeni yılda yüzde 3,5-4 oranında büyüme olacağının öngörüldüğünü kaydeden Başkan Erkoç, Türkiyenin, 2012de yakaladığı büyüme oranının 2013te biraz daha üzerine çıkacağı kanaatindeyiz. Çünkü işsizliği belirli bir noktaya çeken bir ülkeyiz. Türkiyenin önündeki sorunlardan biri işsizlik dedi.
     Türkiyenin, dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girme hedefi bulunduğunu anımsatan Erkoç, Genç bir nüfusa sahip Türkiyenin yüzde 7lik büyümeyle dünyanın ilk 10 ekonomisi hedefine ulaşması mümkün görülmüyor. Hem büyümeyi gerçekleştireceksiniz aynı zamanda ekonomik kalkınmayı da beraberinde getireceksiniz. Ekonomik büyümeyi gerçekleştireceksiniz ama ekonomik kalkınmayı tabana yaymak zorundasınız. Sosyal dengeyi çok iyi kurmanız lazım. Toplumun huzuru, refahı için ekonomik ve sosyal kalkınma çok önemli. Hem ekonomik büyümeyi hem ekonomik kalkınmayı tabana yaymanız lazım diye konuştu.
    
     -Suriyede yaşanan olaylar-
    
     Suriyede yaşanan olayların ekonomiye etkisine de değinen Hasan Hüseyin Erkoç, Türkiyenin etrafı ateş çemberi. Suriyeyle ihracat azaldı ama Irakla ihracat ciddi anlamda arttı. 2011 ihracat rakamı, 2012 rakamının da altındaydı. Bu bölgenin huzura kavuşması ve Arap Baharının bu bölgede bir an önce neticelenmesiyle bu bölgedeki iş dünyasının ciddi anlamda pazar payı yakalayacağı kanaatindeyiz. En önemlisi orada insanlık dışı bir suç işleniyor. Bunun bir an önce sona ermesini, vahşet ve zulmün bitmesini arzu ediyoruz ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Tuba Karahan
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Malatya TSO Başkanı Erkoç: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER