Malazgirtte silajlık mısır yetiştiriciliği

Malazgirtte silajlık mısır yetiştiriciliği


MUŞ (A.A) - Malazgirt Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, silajlık mısır yetiştiriciliğine başladı.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Gültekin Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, bölgede hayvancılığın çok önemli bir geçim kaynağı olduğunu, ancak halen bölgede hayvan beslemeyle ilgili sorunlar yaşandığını bildirdi.
     Şimşek, sorunlardan en önemlisinin hayvan beslemede yapılan yanlışlar ve yetersiz besleme olduğuna dikkati çekerek, bölgede uzun süren ve soğuk geçen kış mevsimi nedeniyle, hayvanların yem ihtiyacının fazla olduğunu ve ihtiyacın yeterince karşılanamadığını belirtti.
     Kışın hayvanlara kaliteli yem verebilmenin ve yemi ucuza mal etmenin önemli olduğunu kaydeden Şimşek, şunları ifade etti:
     Ülkemizin diğer bölgelerinde büyük gelişmeler gösteren silaj tekniği, bölgemizde pek yaygınlaşmamıştır. Günümüzde küçük işletmelerden, en modern çiftliklere kadar silajla hayvan besleme vazgeçilmez bir tekniktir. Çünkü silaj, üretimi pahalı olmayan ve besleme değeri yüksek bir yemdir. Tarımı zor gibi görünen silajlık mısır, yetiştiriciliği oldukça kolay olan, fazla işçilik istemeyen ve makineli tarıma uygun bir çapa bitkisidir. Sıcak iklim bitkisi olmasına karşın çok fazla sıcaklık istemeyen mısır bitkisi bölgemizde de yetiştirilebilir. Silajlık mısır yeşil olarak hasat edildiği için tarlada fazla zaman kaybına neden olmaz. 90-100 gün arasında hasada gelen hibrit mısır çeşitleriyle bölgemizde silaj yapmak mümkün. Bu tekniğin yaygınlaşması, kışın kaliteli kaba yem ihtiyacının karşılaması ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi için faydalı olacaktır.
     Maliyeti ve tarımı son derece kolay olan silajlık mısırdan dekarda yaklaşık 9 bin kiloya varan yeşil ot verimi alındığını belirten Şimşek, bunun 9 bin kilo yeşil ot olarak kullanılabildiği gibi, 2,5-3 ton kaba yem olarak da değerlendirilebileceğini kaydetti.
     Silajlık mısırın, karlı bir hayvancılık için mutlak yetiştirilmesi gereken bir yem bitkisi olduğunu vurgulayan Şimşek, İlçede deneme aşamasında 60 dekarlık bir alanda demonstrasyonlar kuruldu. Silajlık mısır yetiştiriciliği çalışmalarımız devam edecek dedi.
    
     Muhabir: Sabri Yıldırım / Berin Çetin
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Malazgirtte silajlık mısır yetiştiriciliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER