Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Ispartada: (1)

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Ispartada: (1) -Türkiye ekmeğini taştan çıkaran bir ülke. Komşulara oranla yer altı zenginliklerimizin olmaması belki hayırlı bir sonuçtur. Belki bu nedenle Türkiye şu an bölgesindeki tüm dezavantajlar


ISPARTA (A.A) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekmeğini taştan çıkaran bir ülke. Komşulara oranla yer altı zenginliklerimizin olmaması belki hayırlı bir sonuçtur. Belki bu nedenle Türkiye şu an bölgesindeki tüm dezavantajlara rağmen çok önemli siyasal ve ekonomik aktör haline geliyor dedi.
     Süleyman Demirel Üniversitesinin 2012-2013 akademik yılı açılış törenine katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, üniversitenin oda orkestrasının konserini dinledi.
     Şimşek, konserin ardından yaptığı konuşmada, 2013 yılı bütçesini 17 Ekime kadar Meclise göndereceklerini, bu yüzden yoğun bir çalışma dönemi yaşadıklarını söyledi.
     Türkiyenin geçen sene petrol ve doğal gaz ithalatına 54 milyar dolar ödediğini belirten Şimşek, bu rakamın bu dönem 60 milyar dolara ulaşabileceğini kaydetti. Türkiyenin zoru başarmak için yola çıkmış bir ülke olduğunu vurgulayan Şimşek, Türkiye ekmeğini taştan çıkaran bir ülke. Komşulara oranla yer altı zenginliklerimizin olmaması belki hayırlı bir sonuçtur. Belki bu nedenle Türkiye şu an bölgesindeki tüm dezavantajlara rağmen çok önemli siyasal ve ekonomik aktör haline geliyor dedi.
     Son 60 yılın en kötü küresel krizinin yaşandığına değinen Şimşek, Türkiyenin bu krizi de hızlı bir şekilde atlattığını ifade etti.
     Küresel krizin dünya ekonomisinin geleceğini etkilediğini vurgulayan Bakan Şimşek, şöyle konuştu:
     ABDde krizle borcun milli gelire oranı yüzde 67 iken bu oran yüzde 117ye çıktı. Avro bölgesinde yüzde 90lara çıktı. 2007 yılından bu yana ABDde 419 banka battı. İşsizlik niye azalmıyor diye sorarsanız, arka planda bu var. Ülkeler bu defa para politikalarına yüklendiler. ABD Merkez Bankası 2 trilyon dolarlık para bastı ve basmaya da devam ediyor. En son 2. parasal gelişme kararını çıkardı. Bu Avrupada da var. Ben para basmam diyorlardı ama 2.5 trilyon dolar para basmışlar. Japonya 1 trilyon dolarlık para basmış durumda. İngiltere de 650 milyar dolarlık para basmış durumda. Bunlar merkez bankalarının 2007den sonra bastıkları para.
     Küresel krizin etkisiyle batan bankaların borçlarını devletlerin üstlendiğini, bu nedenle kamu borçlarının hızlı arttığını ifade eden Şimşek, merkez bankalarının bu nedenle yoğun şekilde para bastığını söyledi.
     Merkez bankalarının yürüttükleri para politikalarının işe yaramadığını belirten Şimşek, Para basıyorsunuz, ama krediye dönüşmüyor. Çünkü şirketler yatırım yapmak istemiyor, borç ödemek istiyor. Hane halkı elde ettiğini harcamak istemiyor, borçlarını ödemek istiyor diye konuştu.
    
     Muhabir: Durmuş Genç - Mehmet Erbek
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Ispartada: (1) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER