Marmara adası yaralarını sarıyor

Marmara adası yaralarını sarıyor -Geçen hafta kuvvetli yağışın etkili olduğu Marmara ilçesinde yaklaşık 250 kişilik ekip, aralıksız çalışıyor -Kaymakam Kuruca: İlçe merkezinin yüzde 90ı temizlendi -94 yaşındaki ada sakini Karataş:


BALIKESİR (A.A) - Balıkesirin ada ilçesi Marmara (Marmara adası) ile bağlı belde ve köylerinde geçen haftaki kuvvetli yağışın yaraları sarılıyor.
     22 Ekimi 23e bağlayan gece, 6 saatte 100 kilogramın üzerinde yağış düşmesiyle 307 ev ve 149 iş yerinde hasarın oluştuğu, aralarında bir ambulansın da bulunduğu 24 aracın ve zeytin bahçelerinin zarar gördüğü ilçede yürütülen çalışmalarda ilgili bütün kurumlar, seferber oldu.
     Marmara Kaymakamı Can Kazım Kuruca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanan felaketin büyük maddi hasara yol açtığını ancak can kaybı yaşanmamasının teselli kaynağı olduğunu söyledi.
     Kaymakamlık personelinin afetin ilk günlerinde 24 saat aralıksız çalıştığını ifade eden Kuruca, şöyle konuştu:
     İlçe merkezinin yüzde 90ı temizlendi. Vali Ahmet Turhanın ilçemize ekiplerle gelmesi, çalışmaları büyük ölçüde hızlandırdı. Sayın valimiz, helikopterle adamıza geldikten yarım saat sonra İl Özel İdaresi ekipleri ve araçlar, feribotla iskelemize ulaştı. Gelen ekiplerin ve araçların çalışmasıyla ilk gün itibarıyla ana yollar açıldı. Sokak ve caddelerdeki kum, çamur yığınları, kayalar taşındı. Afetin 2nci günü itibarıyla, şehir merkezi başta olmak üzere bağlı köylerin ve adaların yolları açıldı ve temizlendi.
    
     -Evleri zarar görenler otellere yerleştirildi-
    
     Evleri büyük ölçüde zara gören vatandaşların otellere yerleştirildiğini anlatan Kuruca, Bazıları, kendi isteği doğrultusunda akrabalarının yanına gitti. Biz de kaldıkları evlere gıda yardımında bulunduk dedi.
     Çalışmaların hızla devam ettiğini vurgulayan Kuruca, ekiplere vatandaşların da çok yardımcı olduğunu kaydetti.
     Belirli yerlerde iş makinesinin dışında insan gücünün de gerektiğini dile getiren Kuruca, şöyle devam etti:
     6 kepçe, 9 kanal kazma makinesi, 2 dozer, 4 greyder, 10 kamyon, 3 su tankeri, 8 traktör, 3 treyler, 2 vidanjör ve çok sayıda su pompası var. Bunu yanı sıra, 100 kişilik arama kurtarma, kiraladığımız 55 personel, kaymakamlık ve belediye personelini de eklersek yaklaşık 250 kişilik ekiple, çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tüm ilçelerin kaymakamları, yardıma hazır olduklarını belirttiler. Ben burada sadece çalışan personeli değil vatandaşları da kutluyorum. Çok iyi bir dayanışma örneği gösterdiler. Bizlere çok yardım ettiler.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, DSİ, İl Özel İdaresi ekiplerinin hasar tespit çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Kuruca, hasara ilişkin net bir şeyler söylemek için şimdilik erken olduğunu kaydetti.
    
     -90 yıllık ada hayatımda böyle bir şey görmedim
    
     Marmara Adasının en yaşlıları arasında olan Ali Karataş (94) ise yaşanan afetin büyük olduğunu ifade etti.
     Adaya kendisi 4 yaşındayken ailesiyle Giritten göç ettiklerini dile getiren Karataş, şunları söyledi:
     Biz Giritten geldiğimizden beri böyle bir şey görmedik. Burada Rumlar yaşıyorlardı o zaman. Rumların döneminde 1912 yılında, yani 100 yıl önce böyle bir sel olmuş bütün mahalleyi denize süpürmüş. Ben, 90 yıllık ada hayatımda böyle bir şey görmedim. Ev eşyası ne varsa hepsi gitti. Dolaplar, masalar derken kaybımız oldu biraz. Devlet biraz yardım ederse eşya almam için iyi olur.
    
     -Marmara Adası sakinleri afet sonrası yapılan çalışmalardan memnun-
    
     Ada sakinleri, afetin yaşandığı günden bu yana ilçeye gelen ulaştırılan ve yapılan hizmetten dolayı memnun olduklarını belirttiler.
     Kaymakam Kurucanın henüz bir 1 aydır ilçede görev yaptığını ifade eden ada sakinleri, Kaymakamımız ayağından çizmesini çıkarmadı. Genç olmasına rağmen çok tecrübeli hareket etti. Gece gündüz çalıştı. Allah kendisinden razı olsun. İlk gün itibarıyla yollarımızı açtı, su ihtiyacımızı karşıladı. Gerekli kişilere gıda yardımında bulundu dediler.
    
     Muhabir: Seyhan Kırıcı / Zafer Akpınar
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Marmara adası yaralarını sarıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER