Marmara depreminin 13. yılı

Marmara depreminin 13. yılı -İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Gürpınar: -13 yılı geride bırakmamıza rağmen, depreme hazırlıklı olmak adına bugüne kadar gerçekçi bir çalışma yapılmadı


SAKARYA (A.A) - İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar, 17 Ağustos 1999daki Marmara depreminin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen, depreme hazırlıklı olmak için gerçekçi bir çalışma yapılmadığını öne sürdü.
     Gürpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin üzerinden geçen 13 yıl geçtiğini, halen orta hasarlı bina sorununun konuşulduğunu belirterek, orta hasarlı binaların ağır hasara dönüştürülerek yıkılması gerektiğini söyledi.
     Depremde Sakaryada 25 bin 543 konutun ağır hasar, 19 bin 843 konutun orta hasar gördüğünü anımsatan Gürpınar, DASK, 1999 depreminden sonra çıkarılan bir sigorta sistemi ama DASK tam amacına yönelik bir sigorta değil. Depremle ilgili sigorta ayağının inşaat sürecinde devreye girmesini uygun görüyoruz. DASK ihtiyaca cevap verecek şekilde, yeniden ele alınmalıdır diye düşünüyorum dedi.
     Gürpınar, Van depreminin ardından afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine ilişkin tasarının yasalaştığını hatırlatarak, 13 yılı geride bırakmamıza rağmen, depreme hazırlıklı olmak adına bugüne kadar gerçekçi bir çalışma yapılmadı. Mevcut yapı stokumuzun iyileşmesi anlamında herhangi bir çalışma yapılmadı,gerekli çalışmanın yapılmasını istiyoruz. Depremleri önleme şansımız yok. Sakaryada da 25-30 yıllık periyotlar içinde deprem olabiliyor. 13 yılda kaybettiğimiz zamanın önümüzdeki tarihlerde hızlı çalışılarak telafi edilmesini istiyoruz şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Uğur Subaşı
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Marmara depreminin 13. yılı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER