Ulutan Barajı kırmızı benekli alabalıkların yuvası

Ulutan Barajı kırmızı benekli alabalıkların yuvası -Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2005 yılında bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlikeye giren kırmızı benekli alabalıkların çoğaltılması amacıyla başlattığı proje kapsamı


ZONGULDAK (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı, nesilleri tehlikeye giren kırmızı benekli alabalıkların çoğaltılması amacıyla, Zonguldak Ulutan Barajına 50 bin yavru alabalık bıraktı.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2005 yılında bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlike altına giren kırmızı benekli alabalıkların çoğaltılması amacıyla Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi başlattı.
     Proje kapsamında, başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere Ordu, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Ardahan, Tunceli, Bolu, Sinop illerinde bulunan dere ve göllerden 2006 yılında alınan anaç balıklar, Trabzonda bulunan Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonuna götürülerek burada yavru üretimi yapıldı.
     İstasyonda üretilen 6-8 aylık büyüklüğe erişen ve boyları 4-6 santimetre olana 50 bin adet kırmızı benekli alabalık, Zonguldak Ulutan Barajına, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Rize 12. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Rıza Kamil ve Orman ve Su İşleri Zonguldak İl Müdürlüğü ekipleri tarafından salındı.
     Kamil burada gazetecilere yaptığı açıklamada, proje kapsamında Ulutan Barajının yanı sıra Gülüş Barajına toplam 100 bin adet alabalık salımı yapmak için kente geldiklerini söyledi.
     Bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlike altına giren kırmızı benekli alabalıkların çoğaltılması için 2005 yılında proje hazırladıklarını belirten Kamil, şöyle konuştu:
     Hangi dere, göl veya göleti balıklandıracaksak, oradan anaç balıkları alıyoruz. Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonunda balıkları büyütüyoruz. Hangi balığın anacını aldıysak, aldığımız yere o balığı bırakıyoruz.
     Projemiz 6 ilde başladı. Şu anda ülkemizde 10 il, 14 dere, göl ve gölette projemiz devam ediyor. Bu yılki programımız 1 milyon 952 bin yavru alabalığı dere, göl ve göletlere salmaktır. Şu ana kadar 325 bin adet salımı gerçekleştirdik. Bugünde Zonguldakta 100 bin adet alabalık salımı gerçekleştireceğiz. Geçen yılın sonuna kadar 1 milyon 291 bin adet yavru alabalık salımı yaptık. Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiyenin sularına 50 milyon adet yavru balık salımını hedefledik.
    
     Muhabir: Ferdi Akıllı/Sinan Özmüş
     Yayıncı: Atakan Çelik/J.Jale Durgun
<< Önceki Haber Ulutan Barajı kırmızı benekli alabalıkların yuvası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER