Meme kanserine karşı bilinçlenme arttı

Meme kanserine karşı bilinçlenme arttı -Son yıllarda düzenlenen etkinlik, kampanya ve programlar nedeniyle, meme kanserine karşı bilinçlenme arttı -Düzenli muayene ve çektirilen mamografilerdeki erken tanı, meme kanseriyle mücade


KASTAMONU (A.A) - Esra Karamuk - Son yıllarda düzenlenen etkinlik, kampanya ve programlar nedeniyle, meme kanserine karşı bilinçlenme arttı. Düzenli muayene ve çektirilen mamografilerdeki erken tanı, meme kanseriyle mücadelede başarıyı her geçen artırıyor.
     Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eray Karahacıoğlu, Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede kadınlarda en sık karşılaşılan kanserin meme kanseri olduğunu belirterek, ölümle sonuçlanan kanser hastalıkları arasında da meme kanserinin ikinci sırada geldiğini belirtti.
    
     -Erken yakalanırsa kolaylıkla tedavi edilebiliyor-
    
     Yılın belli dönemlerinde meme kanseri için etkinlik yapılmasının hastalıkla ilgili duyarlılığı artırdığını ifade eden Karahacıoğlu, şunları kaydetti:
     Kadınların bilinçlendirilmesi anlamında artan duyarlılık daha erken tanı ve tedavi imkanı sağlamaktadır. 2007 yılında tarama merkezlerinde çekilen mamografi sayısı 800 binlerde iken, 2011 yılında 1,5 milyonlara çıkmıştır. Bu da meme kanserinde daha erken evrede yakalama imkanımızı artırmaktadır. Hastalarımızın pek çoğunun hastalığın yarattığı sorunları en aza indirmesine olanak tanımakta ve daha uzun, kaliteli yaşam fırsatı vermektedir.
     Karahacıoğlu, meme kanserinin yavaş seyreden bir kanser olduğunun altını çizerek, erken yakalanabilirse kolaylıkla tedavi edilme imkanın bulunduğunu söyledi.
     Türkiyede kanser tarama merkezlerinin son derece yaygın olduğunu dile getiren Karahacıoğlu,Bu taramalar ücretsiz olarak sağlanmaktadır. Kadınlarımızın kendi sağlıkları için yapmaları gereken tek şey bulundukları en yakın merkeze gitmek ve bu merkezlerde muayene ve tetkiklerini yaptırmaktır diye konuştu.
    
     -Kişisel muayene de önemli-
    
     Karahacıoğlu, meme kanserinde hekim muayenesi kadar önemli olan kişisel muayenelerin de ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti
     Günümüzde kadınlarımızın duyarlıklarında artış; tarama programlarına katılımlarıyla deride portakal kabuğu görünümü, meme derisinde veya başında çekintilere neden olan bölgesel ileri kanserler daha az sıklıkla rastlanılmaktadır. Çok nadir olarak meme bölgesinde herhangi bir değişiklik olmadan hastalığın iç organ veya iskelet sistemine yayıldığı durumlar olabilir. Ancak düzenli tarama programlarına giren kişiler için bu durum istisnaidir.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Meme kanserine karşı bilinçlenme arttı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER