Memeder Genel Başkanı Gülez:

Memeder Genel Başkanı Gülez: -Meme kanserinin yüzde 90-95i 40 yaşın üzerindeki kadınlarda görülüyor


ŞANLIURFA (A.A) - Meme Sağlığı Derneği (Memeder) Genel Başkanı Sema Gülez, meme kanseri vakalarının yüzde 90-95inin 40 yaşın üzerindeki kadınlarda görüldüğünü söyledi.
     Gülez, Anneler Günü etkinliği kapsamında Pembe Hanım Kanserli Hasta ve Yakınlarıyla Dayanışma Derneği ve Memederin işbirliğinde, meme ve yumurtalık kanseriyle ilgili Şanlıurfada düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldı.
     Meme kanserlerine yüzde 95 oranında kadınlarda, yüzde 5 oranında da erkeklerde rastlandığını ifade eden Gülez, erken teşhisin kanserden kurtulmada büyük önem arz ettiğini hatırlattı.
     Meme kanserinin Türkiyede 100 binde 35 ile kadınlarda görülen kanser vakaları arasında ilk sırada yer aldığını aktaran Gülez, şunları kaydetti:
     Meme kanserinin yüzde 90-95i 40 yaşın üzerindeki kadınlarda görülüyor. Her 10 kadından biri hayatının herhangi bir döneminde meme kanserine yakalanabilir. Meme kitlesi olan her 10 kadından 8inde lezyon iyi huyludur. Meme kitlesi olan her 10 kadından 9u, tümörü kendi kendine buluyor. Meme kanserinin Türkiyede çok yaygın olduğunu hekimlerle yaptığımız anketlerde tespit ettik.
    
     -Türkiyenin meme haritasını çıkarıyoruz
    
     Sema Gülez, erken teşhis ile kanser vakalarının kolaylıkla önlenebileceğini dile getirdi.
     Türkiyenin, meme kanseri haritasını çıkarmaya çalıştıklarını anlatan Gülez, Uygulamaya İstanbulun Başakşehir semtinde başladık. Kısa zamanda Türkiyede meme kanserine ne kadar sıklıkla karşılanıyor. Hangi tür, beslenme alışkanlıklarıyla, yaşam biçimi olanların hastalığa yakalanma ihtimallerini araştırıyoruz diye konuştu.
     Toplantıda Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neslihan Cabioğlu, Meme Sağlığı ve Kanseri; Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Camuzcuoğlu da Jinekolojik Sağlık ve Over Kanseri başlıklı sunumlar yaptı.
     (RUF-DAŞ-İSM)
<< Önceki Haber Memeder Genel Başkanı Gülez: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER