Memorial Diyarbakır Hastanesinde Dr. Burkan:

Memorial Diyarbakır Hastanesinde Dr. Burkan: Ankilozan Spondilit hastalığında geç kalınması ya da uygun tedavi seçeneklerinin uygulanmaması durumunda hastanın vücut omurgasında kamburlaşma oluşabilir


DİYARBAKIR (A.A) - Memorial Diyarbakır Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünde Uz. Dr. Yahya Kemal Burkan, Ankilozan Spondilit hastalığında geç kalınması ya da uygun tedavi seçeneklerinin uygulanmaması durumunda hastanın vücut omurgasında kamburlaşma oluşabildiğini belirtti.
     Dr. Burkan, yaptığı yazılı açıklamada, Ankilozan Spondilitin, ağrılı seyreden, temelde omurgayı etkileyen romatizmal bir hastalık olduğunu, hastalığın çoğu zaman bel fıtığı ile karıştırabildiğini, bu nedenle hastalığın tanısında ortalama 8 yılı bulan gecikmelerin yaşanabildiğini bildirdi.
     Hastaların yüzde 30una yanlışlıkla bel fıtığı tanısı da konulabildiğini kaydeden Burkan, bu hastalığa sahip olan kişilere erken tanı konarak tedaviye başlanmasının çok önemli olduğunu vurguladı.
     Hastalığın erkeklerde, kadınlardan yaklaşık 3 kat daha fazla görülebildiğini, hastalıkta, bel fıtığındaki ağrıdan farklı olarak dinlenme ile ağrının azalmadığı aksine daha da arttığının belirten Burkan, tedavide temel amacın ağrının azaltılması, vücut pozisyonunun ve eklem hareketliliğinin korunması olduğunu aktardı.
     Burkan, tedavide başarı için egzersizlerin, fizik ve ilaç tedavisinin birlikte uygulanması gerektiğini kaydederek, açıklamasında şunlara yer verdi:
     Sürekli ve düzenli yapılan egzersizlerle omurga hareketlerinin korunması amaçlanmaktadır. İlaç tedavisinde ise bu güne kadar kullanılmakta olan klasik ilaçlar ve yeni geliştirilen biyolojik ilaçlar bulunmaktadır. Klasik ilaçların başında iltihap mekanizmasını baskılayan ağrı kesiciler söz konusudur. Bu ilaçlar ağrı gidermeye ve hastaların sabah rahat bir şekilde uyanmalarına katkı sağlamaktadır. Ankilozan Spondilit hastalığında geç kalınması ya da uygun tedavi seçeneklerinin uygulanmaması durumunda hastanın vücut omurgasında kamburlaşma oluşabilir. Bu durum kötü görünümün yanı sıra günlük yaşamda da birçok soruna neden olur.
    
     Muhabir: Nurten Aslan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Memorial Diyarbakır Hastanesinde Dr. Burkan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER