Mersinde enerji paneli

Mersinde enerji paneli -Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sert: -2023 yılındaki elektrik üretimimizin 500 milyar kilovat saat olması gerekiyor


MERSİN (A.A) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert, 2023 yılındaki elektrik üretimimizin 500 milyar kilovat saat olması gerekiyor dedi.
     2023 perspektifinde Mersinin enerji ihtiyacı ve sürdürülebilir büyüme paneli, Mersinde yapıldı.
     Vali Hasan Basri Güzeloğlu, panelin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiyenin 2023te dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi olma hedefine doğru hızla ilerlediğini söyledi.
     Türkiyenin enerji anlamındaki ilerlemelerine değinen Güzeloğlu, Türkiye, enerjinin yüzde 70ine varan kısmında dışa bağımlı olmasına rağmen ortaya koyduğu performans takdir edilmektedir. Bu bakımdan Türkiyenin üreticisi ve sanayicisi yüksek maliyetle enerji yerine yerel ve kendi enerji kaynaklarıyla geleceğini planlamak durumundadır dedi.
    
     - Enerjide dışa bağımlılığımız yüzde 71-
    
     Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert, 1990lı yıllarda nükleer enerji santrallerinin yapımında ciddi bir artış yaşandığını ifade etti.
     Türkiyenin de bu akıma ayak uydurduğunu belirten Sert, şunları söyledi:
     Ekonomik anlamda son 10 yılda övünülecek bir başarı elde ettik, ama bu başarı, yanında ilave yükümlülükleri de getiriyor. Elektrik talebinde yılda yüzde 7-8 oranında artışımız var. Yani önümüzdeki yıl şu ankinin yüzde 7si oranında bir yatırım yapmazsak, elektriksiz kalma gibi bir riski sürekli sırtımızda taşıyacağız. Dünyadaki bu oran ise yüzde 1,4. Enerjide dışa bağımlılığımız yüzde 71. Yenilenebilir enerji kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanmamız lazım. Bunun yanında bir de nükleer santraller var.
     Türkiyenin hidroelektrik santrallerindeki şuanki kurulum gücünün 16 bin 934 megavat olduğunu, tüm potansiyel kullanılarak bunun 36 bin megavata çıkarılabileceğini belirten Sert, rüzgar enerjisi santrallerinden 2 bin megavat elektrik üretildiğini, güneş enerjisinden ise halen elektrik üretimi olmadığını kaydetti.
     Türkiyenin yenilenebilir enerji potansiyelinin tamamını kullanmış olsa yaklaşık 230 milyar kilovat saat elektrik üretileceğini dile getiren Sert, 2023 yılındaki elektrik üretimimizin 500 milyar kilovat saat olması gerekiyor. Onun için bizim yenilenebilir enerji kaynaklarının üzerine bir şeyler yapmamız lazım. O bir şeylerde maalesef karşımıza ister kabul edelim ister etmeyelim nükleer enerji olarak çıkıyor diye konuştu.
     Serbest Bölgeler Genel Müdürü Uğur Öztürk de 10 yıldır hızlı büyüme içinde olan Türkiye için enerjinin giderek önem kazanmaya başladığını ve yeni enerji kaynaklarının devreye sokulmasına yönelik çalışmaların hız kazandığını anlattı.
     Akkuyu NGS Elektirk Üretim AŞ. Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumow ise nükleer santralin yapılacağı sahada araştırma çalışmalarının tamamlandığını bildirdi.
     Bağımsız bir kuruluş tarafından bölgenin güvenilir olup olmadığı konusunda araştırma yapıldığını bildiren Kasumow, nükleer enerji santrali için 2013 yılında inşaat lisansı alınması için gerekli başvurularda bulunacaklarını söyledi.
     Tesisin 1200 megavat güç üreteceğini belirten Kasumow, santralde alınan güvenlik önlemleriyle ilgili de bilgi verdi.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Mersinde enerji paneli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER