Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan:

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan: Musluğunuzdan akan suyu güvenle içebilirsiniz


MERSİN (A.A) - Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, musluktan akan suyun güvenli içilebileceğini bildirdi.
     Özcan, yazılı açıklamasında, damacana sularda mikrobik bulguların rastlanmasının ardından, kamuoyunu, bazı su arıtma cihazları satıcıları konusunda uyardı.
     Her su arıtma cihazının sağlıklı olmadığına vurgulayan Özcan, bazı damacana suların kirli çıkmasının sektörü hareketlendirdiğini, ancak vatandaşların bu konuda çok dikkatli hareket etmeleri gerektiğini belirtti.
     Fırsattan istifade etmek isteyen birçok merdiven altı su arıtma cihazı üreticisinin, farklı isim ve sahte belgelerle halkı kandırdığına dikkati çeken Özcan, şunları ifade etti:
     Çeşitli marka portatif su yumuşatma cihazlarını tanıtmak ve pazarlamak için ev ev dolaşan bazı kişilerin, MESKİnin abonelere sağladığı suyun içilebilir nitelikte olmadığını beyan ettiklerine dair duyumlar almaktayız. Şehir şebekesindeki suyu reçine ile filtre ederek tüm değerlerini öldüren, ütü suyu kıvamında bir şey çıkaran o makineleri almayın. Satışından prim alacağı için her köşede karşınıza çıkacak, hatta hiç üşenmeden evinize bile gelecek pazarlamacılara kanmayın. Suyunuzu analiz edelim derler, içtiğiniz suyu bir bardağa doldurup basit bir elektroliz cihazını içine daldırırlar ve içindeki tüm mineralleri dibe çöktürürler. Sarımsı, bulanık bir şey çöker haliyle ve potansiyel müşterinin ne pis bir suymuş içtiğimiz diyerek cihazlarının satın alınmasını hedeflerler.
     Eğer arıtma cihazından alınan suya az miktarda sofra tuzu atılırsa renk değişimi ve çökelti oluşumunun bu suda da olduğunun kolayca görülebileceğini kaydeden Özcan, açıklamasında şunları belirtti:
     Yani sudaki renk değişimi ve çökelti kirlilikten değil, vücudun dengesi için suda bulunması son derece önemli olan klorür gibi doğal bir iyonun doğal olmayan bir şekilde serbest demirle reaksiyona sokulmasından kaynaklanmaktadır. Söz konusu pazarlamacıların halka satmaya çalıştığı filtrelerden elde edilen su saf sudur ve içinde hiçbir mineral içermediği için insan sağlığına herhangi bir olumlu katkısı da yoktur. Çünkü sağlığımız için çok az miktarda da olsa almamız gereken mineraller vardır ve asıl bunların yokluğunda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkacaktır. Bu durumdan en çok da bebekler ve gelişme çağındaki çocuklar etkilenecektir.
     Macit Özcan, suyun kalitesinin cihaz satıcılarının yaptığı gibi hileli deneyle değil, yetkin laboratuvarlarca, ilgili yönetmeliklere göre yapılan analiz sonuçlarına göre değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
     Mersinde kullanılan Berdan suyunun, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik hükümlerince İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından da denetlendiğini, gerekli tüm analizlerin Tarsusta bulunan İçme Suyu Arıtma Tesisinden başlanıp musluklardan aktığı noktaya kadar MESKİ laboratuvarlarında sürekli olarak yapıldığını belirten Özcan, şunları kaydetti:
     Ayrıca şehrin muhtelif yerlerinden alınan su numunelerinin her ay düzenli olarak analiz sonuçları MESKİ internet sitesinde yayınlanmaktadır. Şebeke suyu ile ilgili şikayeti olan vatandaşlarımızın suları da hiçbir ücret alınmaksızın MESKİ Merkez Su Analiz Laboratuvarımızda incelenmektedir. Özetle, içme suyu için alternatif aramanıza ya da arıtma cihazı almanıza gerek yok. Kontrollü, güvenilir ve sağlıklı içme suyunuz musluğunuzdan akıyor. Benim de içtiğim gibi gönül rahatlığı ile suyunuzu musluğunuzdan içebilirsiniz.
    
     Muhabir: Nurdan Mısırlıoğlu Toros
     Yayıncı: Ali Güreli
<< Önceki Haber Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER