Mersin Limanında el konulan çeltik

Mersin Limanında el konulan çeltik -Gaziantepteki oda, borsa ve ihracatçı birliklerinden ortak açıklama: -"Daha önce GDOlu ürün taşıyan araçta, gemide veya depoda bulunan az miktardaki GDO nedeniyle binlerce ton ürün GDOlu


GAZİANTEP (A.A) - Mersin Limanında ele geçirilen ve GDOlu olduğu öne sürülen pirinçle ilgili Gaziantepteki oda, borsa ve ihracatçı birlikleri, ortak açıklama yaptı.
     Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ömer Çelik ve Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmazın ortak imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, son birkaç gündür kamuoyunun gündemine yansıyan, "Mersinde GDOlu pirinç tespit edildiği" iddialarıyla ilgili haberlerin "toplumda yersiz bir endişeye neden olduğu ve haberlere konu olan firmaların da zan altında kaldığı" belirtildi.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Ekerin "Dünyada ticarete konu olmuş GDOlu çeltik üretimi yapılmamaktadır" sözleri ile ABD Tarım Ataşeliğinin "GDOlu pirinç üretiminin ticarete konu olmadığı" yönündeki beyanı hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
     "Burada yaşanan sorun, yine Bakanımız Mehdi Eker tarafından dile getirilen bulaşıcı sorunudur. Uluslararası ticarette taşınma veya depolanma sırasında, daha önce GDOlu ürün taşıyan araçta, gemide veya depoda bulunan az miktardaki GDO nedeniyle binlerce ton ürün GDOlu olarak değerlendirilmektedir. Bu ihtimali değerlendiren Avrupa Birliğinde, izin verilmiş GDOlarla bulaşmış ürünler için yüzde 0,9 eşik değer belirlenmiştir. Uygulamada bu eşik değerin altında GDO içeren ürünler GDOsuz olarak kabul edilmektedir."
     Türkiyede henüz gıdalar için onaylı gen bulunmadığı, bulaşıcı konusunda bir limit değer belirlenmediği için sıfır olarak kabul edildiğinin vurgulandığı açıklamada, "Bu durum, uluslararası ticaret yapan firmaların ürünlerini, GDOlu ürün olarak değerlendirilme riskiyle karşı karşıya bırakmaktadır. Ticarete konu GDOlu çeltik üretiminin yapılmadığı bir dünyada, firmaların bu konuyla ilgili zan altında bırakılması, hem halkı yersiz bir endişeye sürükleyecek, hem de sektörün olumsuz yönde etkilenmesine neden olacaktır" ifadeleri kullanıldı.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Veli Gürgah
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Mersin Limanında el konulan çeltik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER