Mersin Ticaret Borsası Başkanı Özdemir:

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Özdemir: -Malını satan bir tüccar, eğer alıcı kendisine çek vermek isterse, çek sahibinin geçmiş kredi ödeme performansına ulaşabilecek


MERSİN (A.A) - Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, malını satan bir tüccarın, eğer alıcı kendisine çek vermek isterse, çek sahibinin geçmiş kredi ödeme performansına ulaşabileceğini bildirdi.
     Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada Türkiyede ticaret hayatında vadeli satışların önemli bir yer tuttuğunu ve bu satışların da genellikle çek ve senet alınarak yapıldığını belirtti.
     Satıcı firmanın malını çek veya senet karşılığında satarken alıcıyla ilgili objektif bilgilere ulaşamadığından, ciddi bir risk aldığını ifade eden Özdemir, TOBBun iyi niyetli tüccarların üstlendikleri riski azaltmak için önemli bir adım attığını ve Kredi Kayıt Bürosu ile bir anlaşma yaparak, buradaki bilgilerin tüccarların kullanımına açılmasına imkan sağladığını kaydetti.
     Kredi Kayıt Bürosunda ödenen ve ödenmeyen, gecikmeli ödenen her türlü kredi, kredi kartı ve çek bilgilerinin güncel olarak tutulduğunu anımsatan Özdemir, şöyle devam etti:
     Daha önce sadece finansal kuruluşların görebildiği bu bilgiler, şimdi tüccarlara da açılıyor. Malını satan bir tüccar, eğer alıcı kendisine çek vermek isterse, çek sahibinin geçmiş kredi ödeme performansına ulaşabilecek. Kişilerin ve şirketlerin kredi ödeme performansları iki şekilde görülebilecek; mal satan kişi, çek veren firmanın bilgilerini, bu firmanın izni dahilinde, kayıt bürosundan bir SMSle alabilecek veya çek vererek mal almak isteyen kişi, kendi performans karnesini bizzat kendisi alarak, malı satan kişiye ibraz edebilecek. Böylece mal ve hizmet satan firmalar, vadeli satışlarda girdikleri riski görebileceklerdir. Üstlendikleri riskin boyutunu bilerek satışlarını yapıp, yapmamaya karar vereceklerdir. Bu uygulamanın kısa sürede yaygınlaşacağına, ticaret hayatına güven getireceğine, ödemeler sistemindeki tıkanıkların daha kolay aşılmasına yardımcı olacağına inanıyoruz. Devrim niteliğindeki bu uygulamanın bize göre tek eksiği, senetle ilgili bilgilerin sistemde bulunmamasıdır. En kısa süre içinde, senetle ilgili ödeme bilgilerinin de sisteme eklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
    
     Muhabir: Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: Anıl Bağrık
<< Önceki Haber Mersin Ticaret Borsası Başkanı Özdemir: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER