Mikro Tarım Havzaları tanıtım toplantısı

Mikro Tarım Havzaları tanıtım toplantısı -Vali Güvenç: Tarlaya hangi ürün uygun talep hangi ürüne daha fazla, bunların çiftçilerimiz tarafından bilinmesi verimliliğimizi arttıracaktır


ŞANLIURFA (A.A) - Şanlıurfada, Mikro Tarım Havzalarının Tanıtım Toplantısı yapıldı.
     Valilik basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, Şanlıurfa Mikro Tarım Havzaları tanıtımı, Vali Celalettin Güvenç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şellinin de katılımıyla Valilik konferans salonunda gerçekleştirildi.
     Toplantıda konuşan Vali Güvenç, tarıma gereken önemin verildiğini belirterek, söz konusu sektörün Türkiye için çok ciddi ekonomik getirisi olduğunu vurguladı.
     Bu konuda duyarlılık ve bilincin artırılması gerektiğine değinen Güvenç, Tarımsal üretimimiz rakamlar olarak eskisinden çok ileride. Bunlar çok güzel şeyler. 932 bin hektar sulanabilir arazimiz var, bu rakam Hollandanın ekilebilir arazisinden fazla. Hollandanın tarımsal ihracatı 112 milyar dolar. Bunu sadece kendi ürettiklerini satarak yapmıyorlar. Üreten ülkelerden alıp işledikten sonra fazlası bir tutarla dünyaya satıyorlar. Bunu ufkumuzu gösterebilmek için söylüyorum dedi.
     Tarlaya hangi ürün uygun, talep hangi ürüne daha fazla, bunların çiftçilerimiz tarafından bilinmesi verimliliğimizi arttıracaktır diyen Vali Güvenç, bu konuda araştırma yapan kurumların çiftçilere bunları anlatması gerektiğini söyledi.
     Vali Güvenç konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız 528 milyon veri toplamış. Bu veriler iklimle ilgili, toprakla, tohumla, gübreyle ilgili. Yani nereye ne ekilebilir, hepsini tespit etmiş. Türkiyenin sulanabilir arazilerinin yüzde 11i Şanlıurfada ama nereye ne ekileceği bilinmiyor. Yapılan çalışmalar çiftçiler ve üreticiler tarafından bilinmiyor. Bunun tanıtım toplantısını süratle Şanlıurfada yapalım dedik. Bu bilgiler her ziraat odasında, her birlikte bulunmalı. Ziraat fakültelerinde ders olarak okutulmalı. İnşallah bu toplantı, toplanan bilgilerin çiftçiye ulaştırılması bakımından bir başlangıç olur. Yoksa biz sadece seyrederiz. Fındığı, fıstığı biz üretiriz, bir başkası bunun borsasını Hamburgda kurar.
    
     -Müsteşar Yardımcısı Şelli
    
     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli ise yapılan çalışmaların, hangi ilçede hangi ürünün yetiştirilebileceği bakımından çok önemli olduğunu vurguladı. Son yıllarda tarım sektöründe Türkiyenin çok önemli bir başarı hikayesi yakaladığını dile getiren Şelli, Türkiyenin şu anda tarımsal ekonomik büyüklük bakımından dünyada yedinci, Avrupada ise birinci sırada olduğunu kaydetti.
     Türkiyenin kendi iç ihtiyacını karşılamasının yanı sıra 2012 yılında 15 milyar dolarlık bir tarımsal ihracatının bulunduğunu belirten Ferhat Şelli, gelecek on yılki ihracat hedeflerinin 40 milyar dolar olduğunu bildirdi.
     Şanlıurfa ve ilçeleri için gerekli envanteri hazırladıklarına işaret eden Şelli, Hangi çiftçimizin tarlasında hangi ürün yetişir, en yüksek hangi üründen verim alınır, bunların hepsine hakimiz. Yapılan bu çalışmayı da burada sizlerle paylaşacağız şeklinde konuştu.
     Açılış konuşmalarının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Talat Şentürk, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeliyle Şanlıurfa ve ilçeleri için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
     Toplantıya, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mahmut Ökten, Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, ilgili kurum amirleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.
     Vali Celalettin Güvenç ve beraberindekiler daha sonra Şanlıurfa Gıda İmalatçıları Kooperatifi tarafından yaptırılan siteyi ziyaret ederek buradaki esnafla görüştü.
    
     Muhabir: Eşber Ayaydın
     Yayıncı: Mehmet Güldaş
<< Önceki Haber Mikro Tarım Havzaları tanıtım toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER