Milletvekili Erdoğan Kırgızistan ziyareti

Milletvekili Erdoğan Kırgızistan ziyareti -AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğana Kırgızistanda fahri profesörlük unvanı verildi


GAZİANTEP (A.A) - AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğana Kırgızistan Yusuf Balasagun Milli Üniversitesi tarafından fahri profesörlük unvanı verildi.
     Erdoğanın makamından yapılan açıklamaya göre, Milletvekili Erdoğan Kırgızistan gezisi kapsamında Yusuf Balasagun Milli Üniversitesini ziyaret etti. Ziyaret kapsamında Erdoğana, düzenlenen törenle fahri profesörlük unvanı verildi.
     Rektör Prof. Dr. İskender İsamidinov, törenin açılışında, üniversite senatosunun 30 Kasımda gerçekleştirdiği toplantıda, Erdoğana Türk dünyasına yaptığı hizmetler, dünya barışına sağladığı katkı ve çeşitli çalışmaları ve başarıları dolayısıyla fahri profesörlük unvanı verilmesini kararlaştırdıklarını belirtti.
     Erdoğanın bu güne kadar gerek sivil toplum kuruluşlarında gerek iş hayatında ve milletvekilliği döneminde çizdiği vizyon, gerçekleştirdiği projeler, Türkiye-Moğolistan Parlamentolararası Dostluk Grubu başkanlığı dönemlerinde Orhun Abideleri Müzesi, Bilge Kağan kara yolunun açılış törenlerine katılarak Türk dünyası için önemli birçok konunun uluslararası platforma taşınmasında önemli rol oynadığını bildiren İsamidinov, üniversitenin tarihinde ilk kez TBMMden bir milletvekiline fahri profesörlük unvanı verdiğini vurguladı.
     İsamidinov, Türk dünyasına, dünya kültür mirasına ve insanlığa yaptığı hizmetlerden dolayı Milletvekili Erdoğanı kutladı.
    
     -Bilimsel çalışmaların önemi
    
     Milletvekili Erdoğan ise teşekkür konuşmasında, bilimsel çalışmaların attırılmasının Türk dünyasına liderlik getireceğine dikkat çekti.
     Binlerce yıl önce atalarının ana yurdu olan Kırgızistanda bulunmak ve bu yurdun en önemli üniversitelerinden birisinin senatosu tarafından böyle bir unvana layık gösterilmenin kendisi için onur verici olduğunu ifade eden Erdoğan, Bu payeyi bize layık gören üniversite rektörü başta olmak üzere değerli bilim adamlarından oluşan senato üyelerine teşekkür ediyorum düşüncesini aktardı.
     Türk dünyasında Kırgızistanın kendileri için farklı bir önem ve anlam ifade ettiğini vurgulayan Erdoğan, ata yadigarı topraklar üzerinde bulunmanın, Tanrı Dağları eteklerinde konaklamanın, Manas Destanının yaşandığı ve yazıldığı coğrafyada ağırlanmanın kendileri için onur olduğunu belirtti.
     Selçuklu ve Osmanlı tarihinde Kırgızların önemli bir yeri olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:
     Orhan Gazi İzniki Kırgız askerlerinin desteği ve çabası sonucu fethetmiştir. O dönemde uzun uğraşlar veren Orhan Gazi Kırgızistandan gelen cesur Kırgız askerlerinin amansız mücadelesiyle bu kenti fethetmiş ve fetih sonrasında İznik Kalesi yakınlarında şehit düşen Kırgız askerlerinin anısına bir anıt diktirmiştir. Tarih boyunca Türk dünyasının yapı yarcı gibi etkinliğini hissettiren Kırgız kardeşlerimizin daima yanında yer aldık, bundan sonraki süreçlerde de yer almaya devam edeceğiz.
     Törende konuşmaların ardından Erdoğana senato kararının yazılı olduğu resmi belge verildi ve profesörlük cübbesi giydirildi.
     Programa, Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçisi Necati Akçal, AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Necati Çetinkaya, Kırgızistanın önde gelen isimleri, bilim adamları ve öğrenciler ile Türkiyeden çok sayıda davetli katıldı.
    
     Muhabir: Gaziantep / Sevil Çelik
<< Önceki Haber Milletvekili Erdoğan Kırgızistan ziyareti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER