Milli kayakçı Aslı Nemutlunun hayatını kaybetmesi

Milli kayakçı Aslı Nemutlunun hayatını kaybetmesi -Erzurumda Konaklı Kayak Merkezinde antrenman yaparken düşerek hayatını kaybeden milli kayakçı Aslı Nemutlunun ölümünün ardından Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayıkın da ar


ERZURUM (A.A) - Erzurumda Konaklı Kayak Merkezinde antrenman yaparken düşerek hayatını kaybeden milli kayakçı Aslı Nemutlunun ölümünün ardından Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayıkın da aralarında bulunduğu 7 kişinin yargılanmasına devam edildi.
     Erzurum 4. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın üçüncü duruşmasına tutuksuz yargılanan 7 sanık katılmazken, Aslı Nemutlunun annesi Ayşe Nemutlu, babası Ahmet Metin Nemutlu ile tarafların avukatları hazır bulundu.
     Taksirli ölüme sebebiyet vermek suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar haklarında hapis cezası istemiyle 7 sanık hakkında açılan davanın üçüncü duruşmasında, mahkeme başkanı Haşim Kızıltaş, sanık avukatları ile Nemutlu ailesinden savunmalarını yapmalarını istedi.
     Nemutlu ailesinin avukatı Sinem Oskarbaş savunmasında, kazanın meydana geldiği olayın aydınlanarak suçluların tespit edilebilmesi amacıyla mimar, inşaat mühendisi ve meteoroloji mühendisinden oluşan 3 kişilik bir ekibin kaza yerinde mahkeme heyetiyle keşif yapılmasını talep etti.
     Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı sanık Özer Ayıkın avukatı Asım Kılıç da inşaat mühendisleri tarafından hazırlanan bilirkişi raporunun gerçeği yansıtmadığını, hukuki belge olma gerçeğinden yoksun olduğunu savunarak, raporu kabul etmediklerini ifade etti.
     Avukat Kılıç, bilirkişi raporunu hazırlayan inşaat mühendisi olan akademisyenler hakkında branşları dışında bir bilimsel konuda fikir belirterek, adil yargılamayı etkiledikleri yönünde kanaate sahip olduklarını söyledi.
     Bu konuda ilgili akademisyenler hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını vurgulayan Kılıç, Bu bilirkişiler inşaat mühendisi. Bu konunun inşaat mühendisliğiyle ne alakası var. Bir televizyon kanalında yapılan mülakatı alıp bilirkişi raporu diye mahkemeye sunmuşlar. Böyle iş mi olur- Biz bu raporu kabul etmiyoruz şeklinde konuştu.
     Anne Ayşe Nemutlu da savunmasında, Avrupa ülkelerindeki pistlerin eninin 76 metre olduğunu, ancak kazanın meydana geldiği Konaklı Kayak Merkezindeki pistin eninin olay sırasında 24 metre olduğunu, şu anda 40 metreye yükseltildiğini ifade etti.
     Yaptıkları bilimsel araştırmalar sonucu Konaklı Kayak Merkezinin yanlış yere kurulduğunu savunan Ayşe Nemutlu, Avrupa ülkelerinde bu tip pistler kurulduğunda en az 20 yıl yöresel meteorolojik hava şartları, fiziki ve coğrafi koşullar bilimsel olarak izlenir ve elde edilen veriler bir rapor halinde ilgili birime sunulur. İlgili birimde tesisin kurulup kurulmamasına eldeki verilere göre karar verir. Ancak Konaklı Kayak Merkezi, hiçbir bilimsel çalışma yapılmadan kurulmuştur dedi.
     Baba Ahmet Metin Nemutlu ise geçen duruşmada yaptığı savunmaya ek olarak yapacağı bir konunun bulunmadığını belirterek, mahkemeden karlar erimeden keşif yapılmasını talep etti. Baba Nemutlu, kış mevsimi geçmeden olay yerinde keşif yapılmasını, aksi takdirde yaz aylarında yapılacak keşfin kendileri açısından hiçbir anlam ifade etmeyeceğini belirtti.
     Mahkeme Başkanı Haşim Kızıltaş, savunmaların tamamlanmasının ardından keşifte yer alacak bilirkişi heyetinin oluşturulması için Ankara Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Kars Kafkas Üniversitesi Sarıkamış Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokuluna yazı yazılmasına karar verildiğini açıkladı.
     Mahkeme, ayrıca 3 kişilik meteoroloji uzmanının belirlenmesi için İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliğine de yazı yazılmasına karar verdi.
     Baba Ahmet Metin Nemutlu, adliye çıkışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Erzurum Konaklı Kayak Merkezinde geçen yıl yapılan kayak yarışlarına kızları Aslı Nemutlunun adının verildiğini, bu yıl ki yarışlarda kızlarının adından söz etdilmediğini belirterek, Geçen yıl yetkililer bize kızımızın ismini bir tesise verecekleri konusunda söz vermişlerdi. Ancak görüyoruz ki bu sözler unutulmuş dedi.
     Mahkeme sürecinin ağır işlediğini savunan Nemutlu, İki dosya birleşti, ancak iki dosyanın birleştiğine ilişkin karar bir aydır bir kalemden diğer kaleme hala ulaşmadı. Bu durumlar bizi üzüyor diye konuştu.
     Milli kayakçı Aslı Nemutlu, Erzurum Konaklı Kayak Merkezinde yapılması planlanan Alp Disiplini Birinci Etap Yarışması öncesinde 12 Ocak 2012 tarihinde, Bayanlar Süper-G Pistinde antrenman yaparken geçirdiği kaza sonucunda hayatını kaybetmişti.
    
     Muhabir: Hasan Özkal
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Milli kayakçı Aslı Nemutlunun hayatını kaybetmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER