Milyon dolarlık yarış atlarında yavrulama telaşı

Milyon dolarlık yarış atlarında yavrulama telaşı -TJKnın safkan İngiliz yarış atı yetiştirdiği Türkiyenin en büyük, Avrupanın sayılı pansiyoner haralarından Karacabey Pansiyon Harasında, geleceğin şampiyon adayı yavru tayların d


BURSA (A.A) - Haluk Yüksel - Türkiye Jokey Kulübünün (TJK) safkan İngiliz yarış atı yetiştirdiği Türkiyenin en büyük, Avrupanın sayılı pansiyoner haralarından Karacabey Pansiyon Harasında, geleceğin şampiyon adayı yavru tayların doğum heyecanı yaşanıyor.
     Geçmişinde şampiyonlukları bulunan Safkan İngiliz aygır ve kısraklarının çiftleştirilmeleriyle bu yıl şuana kadar elde edilen 35 yavru tay anneleriyle padokları (yarış atlarının gezdirildikleri yer) doldurmaya başlarken, yavru tayların sayısının sezon (ocak-haziran) sonuna kadar 400ü bulması bekleniyor.
     TJK Karacabey Pansiyon Harası Müdürü İsmail Akyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karacabey Pansiyon Harasında şu anda 800 civarında safkan İngiliz atı bulunduğunu, 20 adet aygır dışındaki tüm atların sahipli olduğunu ve bu atlara her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde pansiyon hizmeti verdiklerini belirtti.
     Akyurt, hizmetlerine kısrakların aşım ve doğumlarıyla tüm tedavilerinin de dahil olduğunu vurgulayarak, her yıl ocak ayında doğumların, 15 Şubatta da aşımların başladığını kaydetti. Atlarda gebelik süresi 11 ay olduğu için doğumların da ocak ayında başladığını anlatan Akyurt, şöyle konuştu:
     At sahipleri kısraklarını getirirler bize teslim ederler. Biz bu kısrakların bakımını üstleniriz, aşımını yaparız. Aşım dediğimiz çiftleştirilmesi, gebe kalmasını sağlarız. Bizim burada aygırlarımız var. Hepsi birbirinden değerli. Milyon dolarlarla ifade edilen fiyatlarda aygırlarımız var. Bu aygırlarla çiftleşmelerini, gebe kalmalarını sağlarız. 11 ay sonunda da doğumlarını yaparız. Bizim için sezonumuz 1 Ocakta başlar, doğumlarımız da 15 Ocaktan itibaren başlar. Şu anda da zaten aşağı yukarı 35 tane kadar doğumumuz oldu. Anneleriyle beraber gayet keyifli bir şekilde yeşilin içinde günlerini geçiriyorlar. En hareketli dönemimiz başladı. 15 Şubatta da aşımlarımıza başlayacağız. Bu doğum yapan kısraklarımız, tekrar gebe kalacaklar. Seneye yine aynı şekilde doğumlarını devam ettirecekler.
    
     -Şampiyonlar buradan yetişiyor-
    
     Akyurt, burada yavru tayların 20 ay bakımını üstlendiklerini, daha sonra sahiplerinin hipodromlara götürerek eğitim verdikleri tayların yarışlarda koştuklarını belirterek, şöyle devam etti:
     Şampiyonlar buradan çıkıyor. Birçok şampiyonumuz da buradan yetişti. Gazi Kupası Koşusu şampiyonumuz var, Cumhurbaşkanlığı Kupasını kazanan, Başbakanlık Kupasını kazanan var. Bayağı şampiyon atlarımız var. Derviş Ağa şampiyon atımız. Bu sene bize geldi. Aygırlık yapacak, artık yarış hayatını doldurdu. Bundan sonra aygır olarak hizmet verecek. O da yine tekrar harasına geri döndü. Aşağı yukarı 3 trilyona yakın para kazandı. Eski parayla 3 trilyona yakın para kazandı, bir sürü de kupası var. Beynelmilel yarış kazandı. Bizim uluslararası yarışlarımız var, eylül ayında, onlardan bir tanesini de kazandı yabancı atlar arasında birinci oldu. Bizim gurur kaynağımız.
    
     -Atların fiyat aralığı 3, 4, 5 milyon dolar-
    
     Harada, soy ağacı şampiyon atlarla dolu aygırların bulunduğuna da değinen Akyurt, Atların fiyat aralığı 3, 4, 5 milyon dolar, o civarlarda yurt dışından ithal ettiğimiz aygırlar var dedi. Akyurt, safkan İngiliz atlarının aşım işleminden, tayların doğumu ve 2 yaşına gelene kadarki süreçte son derece titiz davranıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Doğumundan, buradan hipodromlara gidene kadar, veterinerlerin gözetiminde gelişmelerini tamamlıyorlar. Burada devamlı olarak kiloları, boyları ölçülür, acaba gelişmesinde sıkıntı var mı yok mu- diye bakılır. Herhangi bir rahatsızlıklarında veterinerlerimiz zaten müdahale ederler, gerekli tedavilerini yaparlar. 24 saat hizmetimiz var burada. Gece, nöbetçi veterinerlerimiz kalır, gündüz diğer veterinerlerimiz. Zaten her tavlanın sorumlu veterineri vardır, onlar tavlalarındaki atların gelişimiyle, her türlü rahatsızlığıyla ilgilenirler, yemesiyle içmesiyle, her türlü katkıyı sağlarlar.
    
     -400 tane yavru tay bekliyoruz-
    
     Harada halen 800 civarında safkan İngiliz atı bulunduğunu hatırlatan Akyurt, Doğum, şu anda 35 tane, ama bu sezon sonuna doğru 400ü bulacak. 400 tane yavru tay bekliyoruz dedi. Akyurt, at sahiplerinin verilen hizmetten memnun olduğunu dile getirerek, Şu anda zaten bizim kapasitemiz dolu. Sırada bekleyen de en az 150 tane kısrak sahibi var. Yer boşalmasını bekleyen 150 tane kısrak var. Gelip de burada bize teslim edilmelerini bekleyen diye konuştu.
     Karacabey Pansiyon Harasının her bakımdan Türkiyede birinci, yurt dışında ise Avrupanın sayılı harası olduğunu belirten Akyurt, yurt dışındaki hizmetlerin tamamının fazlasıyla burada verildiğini söyledi.
    
     -Her sene bir yavru-
    
     Veteriner hekim Levent Koci de yeni doğan yavru tayların, 3 günlük olduklarında anneleriyle padoklara çıkarılmaya başlandığını, 5 aylıktan sonra ise annelerinden ayrıldıklarını söyledi. Koci, doğumun, at sahiplerinin hasretle beklediği gün olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
     Şimdi normalde 11 ay gebelik süresinden sonra tay kızgınlığı dediğimiz bir olay var kısraklarda. Bu tek tırnaklılara özgü bir şeydir. 7-10 gün sonra, kızgınlığa gelip, tekrar aşıma hazır hale gelip, tohumlanabilmektedirler. Bu, atların özelliğidir. Yani doğumdan sonra 7-10 gün sonra direkt aşım yaptırılıp, tekrar gebe kalabilmektedirler. Bu da düzenli gebe kalan at için her sene bir yavru demektir.
     Koci, yeni doğan tayların kilosun, gelişimine ve kan testlerine kadar her şeyinin kontrol altında tutulduğunu belirterek, hiçbir şeyin tesadüfe bırakılmadığını normal muayene ve gebelik muayenelerinin ultrasonografik yöntemlerle yapıldığını bildirdi.
    
     -Karacabey Pansiyon Harası-
    
     TJKnın safkan İngiliz yarış atı yetiştiren en büyük daimi pansiyoner harası olan Karacabey Pansiyon Harası, Karacabey ilçesi İzmir-Bursa kara yolu mevkisinde 1 Mart 2001 tarihinde açıldı. Toplam 4 bin 996 dekar arazi üzerine kurulan, çevre sınırlarının uzunluğu 18 kilometreyi bulan harada, toplam 3 bin 422 dekar alana sahip 145 adet çim ve toplam 150 dekar alana sahip 34 adet kum olmak üzere genel toplamda 3 bin 572 dekarlık alana sahip 179 adet padok yer alıyor.
     Bu padok alanıyla aynı zamanda Avrupanın sayılı büyük haralarından biri olan harada, ocak-haziran döneminde doğumlar, aşımlar, misafir olarak giriş yapan kısraklar ve onların taylarıyla sayı bin 200lere ulaşıyor.
     Ayrıca, toplam 15 tavla blokunda kısrak ve taylar için kullanılabilir durumda 790 loca bulunan harada, 10 localı bir karantina tavlası ve ameliyathanesi, laboratuvarı ile 8 tedavi locası bulunan bir At Hastanesi yer alıyor.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Milyon dolarlık yarış atlarında yavrulama telaşı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER