MODEF EXPO 2012 Fuarı kapılarını açtı

MODEF EXPO 2012 Fuarı kapılarını açtı -MOSDER Başkanı Güleç: -Şu anda mobilya ihracatımız yüzde 13 artmış, 1 milyar 39 milyon dolardan, 1 milyar 79 milyon dolara çıkmıştır -Mobilya sektörümüz dış ticaret açığımızın kapanması


BURSA (A.A) - Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ahmet Güleç, Türkiyenin mobilya ihracatının yüzde 13lük artışla, 1 milyar 39 milyon dolardan, 1 milyar 79 milyon dolara çıktığını söyledi.
     Güleç, İnegöl Uluslararası Fuar Merkezinde düzenlenen MODEF EXPO 2012 Fuarının açılışında, Türk mobilyasının gelişim yolunun ihracattan geçtiğini bildirdi.
     Türk firmalarının dış piyasalara daha fazla önem vermesi gerektiğine, dünyada 110 milyar dolar civarında uluslararası ihracatın olduğuna işaret eden Güleç, şöyle konuştu:
     Biz bunun 1.7 milyar dolarını oluşturuyoruz. Ama çok hızlı gelişen bir ihracat yapımız var. Şu anda mobilya ihracatımız yüzde 13 artmış, 1 milyar 39 milyon dolardan, 1 milyar 79 milyon dolara çıkmıştır. 8 aylık ithalatımız da yüzde 12 azalmış, 595 milyon dolardan 523 milyon dolara inmiştir. Bu anlamda mobilya sektörümüz, dış ticaret açığımızın kapanması açısından örnek bir sektör olduğunu tekrar kanıtlamıştır.
     Güleç, 2023 yılı hedeflerine göre, o yıla gelindiğinde mobilya ihracat rakamının 6 milyar dolarlar seviyesinde olması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
     Mobilyacılarımız, 10 milyar dolar ihracat nasıl yaparız- noktasına hedeflenmiş vaziyette. 10 milyar dolar seviyesine gelmemiz ihracatta dünya 5incisi olmamız demek. Mobilya anlamında biz dünyada ilk 20 ülke arasında yer almıyoruz. Pastadaki en büyük payı 38 milyar dolarla Çin, arkasında 10 milyar dolarla İtalya, 9.5 milyar dolarla Almanya ve Polonya alıyor. Yıl sonunda ihracatımızın 2 milyar dolar civarına çıkacağını düşünüyoruz. 5 yıl içinde mobilya sektöründe dünyada 7nci sıraya gelme ihtimalimiz var. Ondan sonraki 5 yılda, Cumhuriyetimizin 100. yılında, 10 milyar dolarlık rakamla dünya 5incisi olmamamız konusunda hiçbir neden yok.
     Mobilyanın yükte ağır, pahada hafif bir meta olduğunu dile getiren Güleç, şunları kaydetti:
     İhracattaki bu hedeflerimize karşılık sektörümüzün yaşadığı bazı sorunların da çözülmesi gerekiyor. Bunların başındaki en önemli konu navlun bedellerinin yüksek oluşu. Devletimizin mobilya ihracatı için navlun desteği oluşturması gerekiyor. Ekonomi Bakanlığının bunun için çalışmalar ürettiğini yakından takip ediyor ve destekliyoruz. İmalatta nitelikli işçi sorunu var. Eğer insanlarımızı meslek sahibi yapamazsak, daha fazla ihracat yapma imkanımız olamaz. İnegöllü mobilyacı, Türkiyede mobilyanın tasarım konusunda fikir lideridir. Tasarımın fikir lideri olmak her zaman yenilikçi olmayı gerektiriyor. Bu konuda devletimizin katkı sağlaması gerektiğine inanıyorum.
     İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş da 2004 yılında 20 milyon dolar civarında mobilya ihraç eden İnegölün, 2011 yılında 180 milyon dolarlık ihracat rakamını yakaladığını söyledi.
     Aktaş, ilçenin hemen her göstergede tarihi rekorların altına imza atmaya devam ettiğini belirterek, Bundan dolayıdır ki İnegölümüzün itibarı, gücü ve ağırlığı ulusal ölçekte hızla artmıştır diye konuştu.
     Bursa Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartalın da açılışına katıldığı fuar, 14 Ekime kadar açık kalacak.
    
     Muhabir: Şaban Kılıçcı / Mehmet Bayer / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber MODEF EXPO 2012 Fuarı kapılarını açtı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER