Mostarın ustası geçmişten geleceğe köprüler kuruyor

Mostarın ustası geçmişten geleceğe köprüler kuruyor -Savaşta yıkılan Mostar Köprüsünün yapımında da görev alan Bayburtlu taş ustası Ömer Kırmızı, bulundukları şehirlerin sembolü haline gelmiş, Türk mimarisinin en önemli eserlerini


BAYBURT (A.A) - Abdulkadir Nişancı - Türk mimarisinin önemli ustalarının günümüze armağanı olan ve mimarileri ile bulundukları şehirlerin sembolü haline gelmiş birçok eser, Bayburtlu taş işçiliği ustası Ömer Kırmızının eliyle geçmişi geleceğe anlatmaya devam ediyor.
     Kırmızı, Sakaryadaki Ali Fuat Paşa Köprüsünden Kayserideki Şahruh Köprüsüne, Merzifon Saat Kulesinden İzmir Saat Kulesine, Kırşehirdeki Kesik Köprüden Van ve Bayburt Kalesine, Trabzondaki Sümela Manastırından Bosna Hersekteki Mostar Köprüsüne kadar mimarileri, işçilikleri ve görkemleriyle ünlü birçok tarihi mekanın restorasyonunda görev aldı.
     Kırmızı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baba mesleği olan taş işçiliğini 40 yıldır yaptığını belirtti.
     Savaşta yıkılan Mostar Köprüsünün yapımının öncelikli hayali olduğunu ifade eden Kırmızı, "Mostar Köprüsünün yapım ihalesini gazetede gördüm, çalıştığım şirkete bildirdim. Şirketimiz biz bunu alamayız dedi. Ben de referansımız olduğunu söyledim. Onlar da referansımızın ne olduğunu sorunca referans benim, çünkü köprüleri yapan benim dedim. Benim referansımla gittiler ve ihaleyi aldılar" dedi.
     Mostar Köprüsünü aslına uygun yaptıklarını dile getiren Kırmızı, şunları söyledi:
     "Orijinal taşını orada bulduk, taşı tamamen el işçiliğiyle işledik. Hiçbir makine kullanmadık. Zaten makine kullanımını da yasakladılar. Yani aslı nasılsa biz de aynen öyle, tarakla, murçla yaptık. Çalışmalara UNESCOdan 12 mühendis de katılmıştı. Köprüyü nasıl yapacağımı sordular, ben de Osmanlının kullandığı yöntemi anlattım, mühendislerin dışında hepsi yöntemi kabul etti. Önce köprünün çizimini yaptık, sonra taşların konulacağı yerleri belirledik ve uzun süren bir çalışmanın ardından kilit taşını koyarak köprüyü tamamladık. Mostar Köprüsünü yeniden ayağa kaldırmak en büyük hayalimdi, bunu gerçekleştirdim. Şimdi de Bayburtta kenti iki yakaya ayıran Çoruh Nehri üzerine taş köprü inşa etmek istiyorum" diye konuştu.
    
     -"Bayburta bir eser bırakmak istiyorum"-
    
     Kırmızı, Mostar Köprüsünün açılışında kendisine verilen plaketi kabul etmediğini belirterek, "Benim plaketim Bayburttaki yıkılmış tarihi taş köprüyü yeniden hayata geçirmek olacak dedim. Karayolları Genel Müdürlüğünden Bayburtun tarihi taş köprüsünü yapmayı rica ettim. Benden köprünün fotoğrafını istediler. Geldim ancak fotoğrafı bulamadım" dedi.
     İkinci hayalinin memleketi Bayburtta Mostar Köprüsüne benzer bir köprü yapmak olduğunu vurgulayan Kırmızı, "Bayburta bir eser bırakmak istiyorum. Bayburtumuza temiz, güzel bir köprü yapalım. Kalenin önünde, Çoruh Nehri üzerinde, kaleye yakışır bir köprü inşa edelim. Şehir merkezindeki köprüler gerçekten kötü durumda" diye konuştu.
     Kırmızı, teknolojinin taş işçiliği ustalığını da bitirdiğini ifade ederek, "Makinelerin çıkmasıyla ustalık bitti. Makine taşı yakıyor. Yani taşın yüz yıllık ömrünü elli yıla indiriyor. Bayburtta ustalar var ancak saysanız 20yi geçmez. Yeni nesil ise makineden çıkan taşı kullanıyor" dedi.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Mostarın ustası geçmişten geleceğe köprüler kuruyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER