Mozartın izinde ilçe ve beldelerde klasik

Mozartın izinde ilçe ve beldelerde klasik müziği tanıtıyor -Malatyada, Prof. Dr. Murat Arapgirlioğlu, öğrencileriyle kurduğu gençlik orkestrasıyla ilçe ve beldelerde klasik müzik konserleri veriyor -Arapgirlioğlu: Mozart da yaptı


MALATYA (A.A) - Ensar Özdemir - İnönü Üniversitesi Gençlik Orkestrası Şefi Prof. Dr. Murat Arapgirlioğlu, öğrencileriyle ilçe ve beldeleri dolaşarak, klasik müzik konserleri veriyor.
     Mozart, Çaykovski, Şostakoviç gibi müzisyenlerin eserleri ile kendi bestelediği klasik müzik eserlerinin yanı sıra bazı Anadolu türkülerini de klasik müziğe uyarlayan şef Arapgirlioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mozartın da yaptığı müzikleri köy köy dolaşarak halka dinlettiğini anlattı.
     Üniversitede 2010 yılında kurduğu gençlik orkestrasında 60 öğrencinin yer aldığını dile getiren Arapgirlioğlu, üniversitelerdeki diğer bölümlerde olduğu gibi müzik bölümlerinin de halkın ayağına giderek, ürettikleri işleri halkın beğenisine sunmaları gerektiğini söyledi.
     Arapgirlioğlu, Mozart da yaptığı müzikleri halka tanıtmak için onların ayağına kadar gidiyordu. Biz de orkestramızı atölyemizle, üniversite salonlarıyla kısıtlı tutmak istemedi. Vatandaşın ayağına giderek projemizi paylaştık diye konuştu.
     Orkestranın ilk olarak 1989 yılında yaylı çalgılar orkestrası olarak kurulduğunu, geçen yıllar içinde değişime uğradığını ve gittikçe büyüyerek müzikal anlamda profesyonelleştiğini kaydeden Arapgirlioğlu, 2010 yılında tam anlamıyla gençlik orkestrası unvanını alan oluşumun daha da senfonik ortama taşındığını aktardı. Arapgirlioğlu, 2. Ordu Bölge Bando Komutanlığının da desteğiyle nefesli ve vurmalı sazları da bünyelerine kattıklarını ifade etti.
     Çalışmalarını bundan sonra uluslararası platformlara taşıyarak, daha da büyümeyi umduklarını dile getiren Arapgirlioğlu, Farklı yörelere, farklı bölgelerimizdeki ilçelere, beldelere de gidiyoruz. Daha küçük yerleşim yerlerine de gitmeyi planlıyoruz. Gittiğimiz yerlerde bizi izlemeye gelen insanlar, ilk kez bir şeyin tadına varıyorlar ve çok da büyük keyif alıyorlar dedi.
     Prof. Dr. Arapgirlioğlu, geleneksel formatta düzenlenmiş ya da bestelenmiş eserleri de halkın beğenisine sunduklarını aktardı. Türk müziği, Batı müziği ayırt etmekten ziyade, iyi müzik anlamında her şeyin iyisinden bir repertuvar oluşturduklarını bildiren Arapgirlioğlu, Müziği tür olarak değil, iyi ve kötü müzik olarak ayırıyoruz diye konuştu.
    
     -Destek bekliyorlar-
    
     Arapgirlioğlu, gittikleri küçük yerleşim yerlerinde kendilerini izlemeye gelen insanlara enstrümanlar hakkında bilgiler verdiklerini söyledi.
     Hangi enstrümanın nasıl bir sese sahip olduğu ve birbirleriyle nasıl bir ilişki içinde çalındığıyla ilgili de bilgiler aktardıklarını dile getiren Arapgirlioğlu, İnsanlara yedikleri yemeğin içeriği hakkında bilgi veriyorsak, dinledikleri müziğin enstrümanlarını da tanıtmalıyız dedi.
     Çalışmalarında maddi anlamada desteğe de ihtiyaçları olduğunu, uluslararası festivaller ve organizasyonlardan gelen davetleri zaman zaman maddi imkansızlıklar nedeniyle geri çevirmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Arapgirlioğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığından katkı beklediklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Mozartın izinde ilçe ve beldelerde klasik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER