Muğlada arıcıların bahar hazırlığı başladı

Muğlada arıcıların bahar hazırlığı başladı -Türkiye çam balı üretiminin bu yıl yaklaşık yüzde 30unun yapıldığı Muğla ve ilçelerinde arıcılar bahar hazırlıklarını yapmaya başladı


MUĞLA (A.A) - Türkiye çam balı üretiminin bu yıl yaklaşık yüzde 30unun yapıldığı Muğla ve ilçelerinde arıcılar bahar hazırlıklarını yapmaya başladı.
     Muğla ve ilçelerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli personel tarafından ilçeye bağlı köylerde faaliyet gösteren arıcılara bahar bakımında yapılması gereken çalışmalarla ilgili bilgi veriliyor.
     Ortaca Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Teknikeri Veli Türk, gazetecilere yaptığı açıklamada, yıldan yıla değişmekle birlikte çam balı üretiminde Muğlanın 20-23 bin ton civarında bal üretimiyle ülke genelinde yüzde 30luk paya sahip olduğunu, Ortacada da 442 ton çam balı üretildiğini söyledi.
     Muğla ve ilçelerinde 4 bin 500 civarında arıcı bulunduğunu bildiren Türk, arıcılara ait 900 bin civarında kovan bulunduğunu kaydetti.
     Türk, Türkiyede yılda ortalama 80 bin ton çam balı üretildiğini, bunun 23 bin tonunun Muğlada gerçekleştiğine dikkati çekti.
    
     -Zirai ilaçlar arıcıları etkiliyor-
    
     Tarım arazilerinde yapılan zirai ilaçlamanın arıcıları önemli ölçüde etkilediğine işaret eden Veli Türk, şöyle konuştu:
     Bölgemiz nar, narenciye ve tarımın yapıldığı bir bölge. Aynı zamanda Ortacada yaklaşık 30-35 bin civarında arı kovanı mevcut. Bunlar dağda ve ovadaki arazilerde konaklıyorlar. Arıların narenciye bahçelerinin etrafında olması doğal. Bizim isteğimiz arıların zarar görmemesi için nar ve narenciyede hastalık ve zararlılara karşı mücadelenin uygun ilaçlarla akşam saatlerinden sonra yapılması. Zamansız ilaçlamadan dolayı arıcılar çok zarar görüyor dedi.
     Ortaca Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Teknikeri Hulusi Kıyak ise bölgede üretilen balın yüzde 100 çam balı olduğunu kaydederek, Muğlanın iklim ve doğasının çam balı üretmeye çok müsait olduğunu vurguladı.
     Ortaca Güzelyurt köyünde 7 yıldır arıcılık yapan Yasin Çetin ise gezginci arıcılık yaptıklarını, en büyük sıkıntılarının zirai ilaçlamalar olduğunu söyledi.
    
     Muhabir: Durmuş Genç
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Muğlada arıcıların bahar hazırlığı başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER