Munzur Çayına 35 bin kırmızı benekli

Munzur Çayına 35 bin kırmızı benekli alabalık bırakıldı -Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürü Yüksel: Hedefimiz 2013 yılında 200 bin, 2014 yılında ise 500 bin yavru kırmızı benekli alabalığı Munzur Çayına bırakmak


TUNCELİ (A.A) - Munzur Çayına 35 bin kırmızı benekli alabalık bırakıldı.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün, 2005 yılında yapılan bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlike altına giren kırmızı benekli alabalıkların çoğaltılması amacıyla başlattığı Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi çerçevesinde, Munzur Çayına 35 bin kırmızı benekli alabalık salındı.
     Proje çerçevesinde üretilen alabalıkların bırakılması için Munzur Vadisi Dikilitaş mevkisinde düzenlenen etkinliğe, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürü Mehmet Fehmi Yüksel ve Tunceli Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez ile şube çalışanları katıldı.
     Yüksel, yaptığı açıklamada, endemik bir tür olan kırmızı benekli alabalığın korunması ve çoğaltılması amacıyla başlatılan proje kapsamında 2012 yılında 40 bin yavru alabalığın Munzur Çayına bırakılmasını hedeflediklerini belirterek, 2007-2008 yılları arasında Munzur Çayından 80 adet anaç alabalık alınarak Trabzon Maçkada bulunan Altınderede, Bakanlığımıza bağlı Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonunda çoğaltılmıştı dedi.
     Yetiştirilen alabalıklardan 5 binini 10 Mayısta Munzur Çayına bıraktıklarını anımsatan Yüksel, Bugün de 35 bin adet yavru kırmızı benekli alabalığı Munzur Çayına bırakarak 2012 yılı hedefimizi tamamlanmış olduk. Hedefimiz 2013 yılında 200 bin, 2014 yılında ise 500 bin yavru kırmızı benekli alabalığı Munzur Çayına bırakmak. Böylelikle nesli tehlike altında olan bu türümüzü bu şekilde derelerimizde çoğaltarak rahatlıkla dolaşabilmelerini sağlayacağız inşallah diye konuştu.
     Kırmızı benekli alabalığın derelerde belli bir yoğunluğa ulaşmasının ardından sportif olta balıkçılığına belgeli ve kontrollü olmak şartıyla belli bölgelerde izin verileceğini belirten Yüksel, kırmızı benekli alabalığı halkla buluşturacaklarını kaydetti.
    
     Muhabir: Haydar Toprakçı
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Munzur Çayına 35 bin kırmızı benekli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER