Muradiye Külliyesinde restorasyon

Muradiye Külliyesinde restorasyon -Bursa Büyükşehir Belediyesi, Muradiye Türbeleri Restorasyon ve Çevre Düzenlemesi uygulamasına ilişkin ihale gerçekleştirdi


BURSA (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde bulunan sultan külliyelerinin bakım, onarım ve güvenlik sorumluluklarını devralan Bursa Büyükşehir Belediyesinin, Muradiye Türbeleri Restorasyon ve Çevre Düzenlemesi uygulamasına ilişkin ihaleyi yaptığı bildirildi.
     Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Osmanlı başkenti Bursanın açık hava müzesine dönüşerek, turizmden alınan payın artırılması amacıyla bu dönem tarihi ve kültürel miras çalışmalarına büyük önem verildiği belirtildi. Belediyenin, bugüne kadar yeterli ilgi gösterilmemesi nedeniyle bakımsız hale gelen sultan külliyeleri için de düğmeye bastığı dile getirildi.
     Büyükşehir Belediyesinin, ilk olarak sultan külliyelerinin tüm sorumluluklarını Kültür ve Turizm Bakanlığından devraldığı, Sultan 2. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılan ve bulunduğu semte adını veren Muradiye Külliyesiyle ilgili projeleri tamamladığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
     Fatih Sultan Mehmedden itibaren 100 yılı aşkın bir dönem içinde peyderpey yaptırılan ve Fatih Sultan Mehmedin annesi Hüma Hatun (Hatuniye) Türbesi, II. Muradın oğlu şehzade Alaaddin Türbesi, şehzade Ahmet Türbesi, Fatihin oğlu Şehzade Mustafa (Cem Sultan) Türbesi, Kanuni Sultan Süleymanın oğlu şehzade Mustafa Türbesi, Sultan II. Bayezidin eşi Şirin Hatun Türbesi, II. Bayezidin diğer eşi Gülruh Hatun Türbesi, Fatih Sultanın ebesi Ebe Hatun (Gülbahar Hatun) Türbesi, II. Bayezidin oğlu şehzade Mahmud Türbesi, II. Bayezidin gelini Mükrime Hatun Türbesi, Fatih Sultanın eşlerinden Gülşah Hatun Türbesi ile saraya mensup kimselerin (cariyelerin) gömülü olduğu Cariyeler/Saraylılar Türbesi olmak üzere toplam 12 türbenin bulunduğu bölgedeki restorasyon çalışmalarıyla ilgili ihale de geniş bir katılımla yapıldı.
     Muradiye Türbeleri Restorasyon ve Çevre Düzenleme uygulama inşaatı kapsamında aynı zamanda türbelerin bulunduğu alanın ışıklandırmasının da yapılacağı belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
     Ulucami, Emir Sultan Camii, Yeşil Türbe ve saat kulesi gibi tarihi mekanları ışıklandırma sistemleriyle gece de farklı bir görüntüyle kent siluetine kazandıran Büyükşehir Belediyesi, benzer uygulamayı Muradiye türbelerinde de hayata geçirecek. Yerli ve yabancı turistlerin en fazla ziyaret ettiği mekanlar arasında yer alan Muradiye Külliyesi, çalışmaların ardından hem gündüz hem de gece bölgeye ayrı bir değer katacak.
    
     Muhabir: Cem Şan / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Muradiye Külliyesinde restorasyon Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER