Muş karpuzunun pazar sorunu

Muş karpuzunun pazar sorunu


MUŞ (A.A) - Karpuz üretimi yapan çiftçiler, pazar sıkıntısı yaşadıklarını ve ekimi yapılan tonlarca karpuzun tarlada kaldığını söyledi.
     Başta Güzeltepe, Yeralan, Kumluca, Kıyık, Arpayazı, Büvetli, ve Şenova köyleri olmak üzere şehrin birçok köyünde yetiştirilerek piyasaya sürülen karpuzun, pazar olmadığı için tarlada çürümeye terk edildiği belirtildi.
     Arpayazı köyünde karpuzculuk yapan Sadettin Özbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 kilo ağırlındaki karpuzun tanesini 1 liraya satmak zorunda kaldıklarını söyledi.
     4 bin lira harcama yaparak 20 dönüm alanda karpuz ektiğini ifade eden Özbey, ektiği karpuzdan sadece 2 bin liralık satış yaptığını söyledi.
     Karpuzların büyük bir bölümünün satılmadığı için tarlalarda çürüdüğünü ve hayvanlar tarafından karpuza zarar verildiğini kaydeden Özbey, şunları ifade etti:
     Traktör ve at arabalarıyla tarladan aldığımız karpuzu, Muş-Bingöl ve Muş-Bitlis karayolu güzergahındaki boş arazilerde satmaya çalışıyoruz. Ancak Muş karpuzu ve kavunu yeni çıkmasına karşın ilgi görmüyor. Şu anda yaklaşık 5 ton kavunu 250-300 lira civarında bir paraya satmaktayız. 20 kilogram ağırlığındaki karpuzu, 1 liraya satıyoruz. Saatlerce güneşin altında bekliyoruz ancak günde 10-15 tane karpuz satabiliyoruz. Yer sıkıntısı yaşadığımız için ürünlerimizi satamıyoruz.
     Muş Ziraat Odası Başkanı Hakim Yıldırım ise, üreticinin ektiği ürününün karşılığı alamadığını ve büyük zarar ettiğini vurguladı.
     Yıldırım, Özellikle kavun ve karpuz üretimi yapan çiftçinin ürünü, pazar yeri olmadığı için tarlada çürüyor. Üretici de kapasitenin üzerinde ekim yapıyor. Vatandaşın bunu göz önünde bulundurarak ekim yapması gerekir. Çiftçimiz burada hem pazar sıkıntısı hem de mevsimden kaynaklı zorluk yaşıyor. Ürünü zamanında satamıyor ve her yıl zarar ediyor diye konuştu.
    
     Muhabir: Sabri Yıldırım
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Muş karpuzunun pazar sorunu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER