Nargilenin kapalı alanda yasaklanması

Nargilenin kapalı alanda yasaklanması -Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi İlhan: Nargilenin kapalı alanlarda içilmesinin yasaklanması doğru bir karar -İşletme sahibi Metin Telek: Bu karar kış aylarında bizi olum


İZMİR (A.A) - Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Necmi İlhan, sigaradan sonra nargilenin de kapalı alanda içilmesinin yasaklanmasının doğru bir karar olduğunu söyledi.
     Nargilenin, sigara kadar zararlı olduğunu ifade eden Mustafa Necmi İlhan, şöyle konuştu:
     Nargilenin yasaklanması çok doğru bir karar. Türkiyede 2012 yılında yapılan bir çalışmaya göre lise öğrencilerinin yüzde 13ü tütün ürünleri kullanıyor. Bu gençlerin kullandığı tütün ürünleri içinde ilk tercih markalı sigaralar, ikinci tercih ise nargilelerdir. Nargilede, vanilyalı, mandalinalı gibi gençlerin hoşuna gidebilecek esanslar sözkonusu olabiliyor. Bu esansları kullanmaya başlayan gençler bir süre sonra başka bağımlılık yapabilecek maddelere de yönelebiliyorlar. Kimi olumsuz yerlerde nargilenin içerisine bağımlılık yapan maddelerin katılarak bunların bağımlılık yapma riskine ortam hazırladığı konusunda bilgilere sahibiz. Bu nedenle nargilenin yasaklanmasını çok doğru bir karar olarak görüyorum.
     İlhan, nargilenin içildiği kapalı alanlarda dumandan içmeyenlerin de etkilendiğini ifade ederek, nargilenin yasaklanmasının bir anlamda tütünün yasaklanması anlamına geldiğini vurguladı.
     İlhan, Kapalı alanlarda sigara içildiğinde içmeyenler nasıl pasif içici oluyorlarsa nargile içilen ortamda da aynı durum sözkonusu oluyor. Nargile içen yanan bir maddenin dumanını çekiyor. Bu duman o ortamda bulunan herkesi ekiliyor diye konuştu.
    
     -İşletmeciler endişeli-
    
     İzmir 1. Kordonda nargile kahvesi işleten Metin Telek ise kapalı alanlarda nargilenin yasaklanmasının özellikle kış aylarında kendilerini olumsuz etkileyeceğini söyledi.
     Nargilenin genellikle keyif amaçlı içildiğini belirten Telek, Bu karar bizi olumsuz etkiler. Soğuk havalarda kimse dışarıda oturup nargile içmez. Yazın her hangi bir olumsuz etkisi olmaz. İçenler zaten dışarıda oturuyor dedi.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Tolga Albay
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Nargilenin kapalı alanda yasaklanması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER