NASA Üstün Hizmet Ödüllü astronot İzmirde

NASA Üstün Hizmet Ödüllü astronot İzmirde -Fransız astronot Clervoy, İzmir Uzay Kampındaki öğrencilere, deneyimlerini anlattı


İZMİR (A.A) - NASA Üstün Hizmet Ödülü alan Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Astronotu Jean François Clervoy, İzmir Uzay Kampındaki öğrencilere, dünyanın uzaydan görünüşünü ve deneyimlerini anlattı.
     Uzay mekikleri Atlantis ve Discovery ile 1994, 1997 ve 1999 yıllarında üç ayrı uçuşla uzayda toplam 675 saat kalan Fransız astronot Clervoy, Uzay Kampı Türkiyenin Türk, ABD, Kanada, Yunanistan ve Letonyalı 136 öğrencinin katıldığı eğitim programı çerçevesinde İzmire geldi.
     Öğrenciler ve öğretmenlere uzaya gitmeden önceki eğitimlerini, hazırlıkları ve uzay mekiklerindeki çalışmalarını anlatan Fransız astronot, yoğun eğitim, master ve doktora çalışmalarının ardından Avrupa Uzay Ajansı ve NASA adına görevlendirildiğini, ilk uçuşunu Atlantis uzay mekiği ile 1994 yılında gerçekleştirdiğini söyledi.
     Fırlatma öncesi aylarca birlikte olduğu ekiple hazırlık yaptıklarını, beslenme, spor alışkanlıklarını hazır hale getirdiklerini anlatan Clervoy, Benim için korku, bilmediğim bir şeyle yüzleşmek. Uzay mekiğine binerken korku duymadım. Yıllarca bunun için eğitim aldık. Takım çalışması çok önemliydi. Uzayda bulunduğumuzda da takım çalışmasıyla tüm astronotların farklı görevleri vardı dedi.
     Clervoy, uzaya uçuş gerçekleştiren astronotların çok iyi derecede Rusça ve İngilizce bilme zorunluluğu bulunduğunu ve psikolojik, bedensel dayanıklılığının ön şartlardan olduğunu kaydederek, uzayda da yer çekimi ve basınç nedeniyle her gün iki saat spor, egzersiz yaptıklarını anlattı.
    
     -Uzaydan dünyaya bakış-
    
     Uzaydan dünyaya bakışı değerlendiren Clervoy, Uzayda ülkeleri değil, dünyayı görüyorsunuz. Bu, dünya gezegeninin bir parçası olduğunuzu hissettiriyor. Uzayda ilk gördüğümüz dünyanın muhteşemliği... Dünya, uzaydan muhteşem, narin ve kırılgan görünüyor diye konuştu.
     Uzay Kampı Türkiyede eğitim gören öğrencilere kendilerine zor hedefler koymaları tavsiyesinde bulunan Clervoy, Kolayda limitinizi bilmeniz zor. Zor hedefleri gerçekleştirin dedi.
     Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Clervoy, uzaydayken ailesini özleyip özlemediğinin sorulması üzerine, ailesiyle hergün internet üzerinden görüştüğünü, uzun görevlerin dışında özlem duygusunu yaşamadıklarını dile getirdi.
     Fransız astronot daha sonra çektiği video ve fotoğrafları öğrencilerle paylaştı.
    
     Muhabir: Seyhan Kurtman / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber NASA Üstün Hizmet Ödüllü astronot İzmirde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER