Neşet Ertaş, Kırşehirde uluslararası sempozyumla anlatılacak

Neşet Ertaş, Kırşehirde uluslararası sempozyumla anlatılacak -"Uluslararası Bozkırın Tezenesi: Neşet Ertaş Sempozyumu", 13-14 Mayısta gerçekleştirilecek


KIRŞEHİR (A.A) - Türk Halk Müziği sanatçımerhum Neşet Ertaş, memleketi Kırşehirde uluslararası sempozyumla anlatılacak.
     Ahi Evran Üniversitesince (AEÜ) organize edilen "Uluslararası Bozkırın Tezenesi: Neşet Ertaş Sempozyumu", 13-14 Mayısta gerçekleştirilecek. AEÜ Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam, düzenlediği basın toplantısında, sempozyumla ilgili bilgi verdi.
     Sempozyumun, 3 ayrı salonda gerçekleştirileceğini belirten Saylam, "Ertaşın sadece Kırşehire has bir değer olmadığını, Türkiyenin bir değeri olduğunu biliyoruz. Hatta ünü Türkiye dışına çıkmış çok önemli bir saz ve söz ustası. Türkü baba ve Bozkırın Tezenesi olarak biliniyor. Bir sanatçı olarak Türkiyede adına düzenlenmiş ilk sempozyumdur. Duyurusunu yaptığımız andan itibaren çok büyük ilgi gördü" diye konuştu.
     Sempozyum için yurt içinden 87, yurt dışından da 9 bildirinin gönderildiğini kaydeden Saylam, şunları söyledi:
     "Bu bildirileri, oluşturduğumuz bilim kurulumuz titizlikle inceledi. 80 yurt içinden, 7 de yurt dışından olmak üzere toplamda 87 kişinin bildirisi sunulmaya değer bulundu. Bu 87 bildirinin bir kısmı 2 veya 3 isimli olması nedeniyle sempozyuma katılacak olan bilim adamı sayısı 100ün üzerinde. Ayrıca bilim kurulu üyelerini de dahil edersek, 130 civarında bilim insanın bu sempozyuma katılacağını söyleyebilirim. Bu, hem üniversitemiz açısından hem de Kırşehir açısından çok önemli bir olaydır."
     Neşet Ertaşın tüm yönlerinin bu sempozyumda ele alınacağını ifade eden Saylam, sanatçılık yönünden içinde bulunduğu ortama ve şairlik yönüne kadar her konunun gündeme getirileceğini vurguladı.
     Sempozyumda sunulan bildirilerin daha sonra kitap haline getirileceğini belirten Saylam, şunları kaydetti:
     "Ölüm yıl dönümü olan 25 Eylülde de yapacağımız başka bir etkinlikle Ertaşı anıp, orada bu kitaptan dağıtmayı planlıyoruz. Elimizde Ertaş ile ilgili ansiklopedi gibi bir bilgi dağarcığı olacak. Sempozyumda çok önemli bilim adamlarımız, sanatçılarımız, yazarlarımız, gazetecilerimiz, emekli öğretmenler, ilahiyatçılar, Türkologlar var. Bu sempozyumu, öncelikle ulusal olarak düşünüyorduk, uluslararası alandan da bildiriler gelince uluslararası boyut kazandı. Ayrıca bu sempozyumda Kırşehirin de reklamı yapılmış olacak."
    
     Muhabir: Aykut Aktaş / Abdullah Yıldız
     Yayıncı: Ahmet Ekici

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER