Nevruz kutlanıyor

Nevruz kutlanıyor -Kastamonu Üniversitesinde düzenlenen etkinliklere katılan Kırgız öğrenciler, halk oyunları gösterisi yaptı


KASTAMONU (A.A) - Kastamonu Üniversitesinde (KÜ) nevruz, çeşitli etkinliklerle kutlandı.
     Kampüste düzenlenen etkinlikte konuşan KÜ Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, nevruzun üniversitede ilk defa kutlandığını belirterek, kutlamaların geleneğe dönüştürülmesini temenni etti.
     Nevruzun daha önce pek bilinmediğini ifade eden Aydın, Anadolu dışında, Türk dünyasında coşkuyla kutlandığını sonradan öğrendik. Türklerin önemli bir bayramıdır çünkü tabiatın canlanmaya başladığı zamana denk gelir. Bizimle aynı inancı taşıyan kardeş milletlerde de nevruzun aynı heyecanla kutlandığını görüyoruz diye konuştu.
     Aydının demir dövmesinin ardından şiirler okundu, Kırgız öğrenciler halk oyunları gösterisi yaptı ve Türk arkadaşlarıyla milli oyunları, zengin ve fakir kızın atışması Akiyneki sahneledi.
     Akademisyenler ve öğrencilerin nevruz ateşinin üzerinden atlamasıyla devam eden etkinlik, yumurta tokuşturma gibi renkli yarışmalarla sona erdi.
    
     -Kardeşliğimizi pekiştirdik-
    
     Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Tarih Öğretmenliği 2. sınıf öğrencisi Bayzak Mamataliyev (20), nevruzu Türk arkadaşlarıyla kutlamaktan memnun olduğunu söyledi.
     Türkiyeye ilk defa geldiğini ve çok güzel bulduğunu belirten Mamataliyev, Burada Türk arkadaşlarımızla nevruz kutluyoruz. Aynı milletten geliyoruz ve kültürlerimiz aynı. Kırgızistanda kutladığımız nevruzun aynısını burada kutladık. Kırgızların milli oyunu olan Akiyneki Türk kızlarla, Kırgız kızlar canlandırdı. Bunu görünce herkes çok şaşırdı. Bununla da kardeşliğimizi pekiştirdik diye konuştu.
     Türkçe Öğretmenliği 3. sınıf öğrencisi Nurayım Sabitbekova (22) ise nevruzun baharın gelişini simgelediğini anlattı.
    
     Muhabir: Yusuf Çelik/Sinan Özmüş
     Yayıncı: Kemal Kaymak

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER