Öğrencinin, deney tüpünün alev alması sonucu

Öğrencinin, deney tüpünün alev alması sonucu yaralanması -Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Uluşahin: -"Hekzan gazının kullanıldığı laboratuvarda mutlaka çok iyi bir havalandırma sistemi bulunmalıdır" (Fotoğraflı-Görünt


BURSA (A.A) - Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Uluşahin, üniversite öğrencisi Hande Özyürekin (25), deney yaptığı sırada tüpün alev alması sonucu yaralanmasına ilişkin, "Hekzan gazının kullanıldığı laboratuvarda mutlaka çok iyi bir havalandırma sistemi bulunmalıdır" dedi.
     Uluşahin, Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesinde düzenlediği basın toplantısında, yüksek lisans öğrencisi Özyürekin, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarında hekzan gazıyla deney yaparken yaralanmasından üzüntü duyduklarını söyledi.
     İddiaya göre, Özyürekin, yağ analizi yaptığı sırada elindeki tüpü düşürüp açığa çıkan hekzan gazının parlaması sonucu alevler arasında kaldığını ve vücudunun yüzde 40ında oluşan yanıklar yüzünden yoğun bakıma alındığını dile getiren Uluşahin, şöyle devam etti:
     "Kolay alevlenir olarak sınıflandırılan hekzan gazı, laboratuvarda yağ çözücü olarak kullanılmaktadır. Hekzan, kolay alevlenebilir olmasının yanı sıra yutulup hava boşluklarına girerse öldürücü olabilir. Deri tahrişine, baş dönmesi ve uyuşukluğa neden olabilir. Doğurganlığa zarar verdiği hakkında şüpheler vardır. Organlarda, uzun süre veya tekrarlanan şekilde maruz kalınması durumunda hasara neden olabilir. Uzun süreli etkilerde, sudaki yaşam için zehirlidir."
     Uluşahin, hekzan gazının, kolay temin edilmesi ve ucuz olmasından dolayı tercih edildiğini anlattı.
     Yağlı tohumlardan yağ çıkarmak amacıyla da kullanılan gazın, kuvvetli oksidanlar ile şiddetli tepkimeye girerek yangın ve patlamaya neden olabileceğine dikkati çeken Uluşahin, şöyle konuştu:
     "Kabı sıkıca kapalı olarak kuru ve iyi havalandırılmış yerlerde, ısıdan ve tutuşmaya yol açabilecek her şeyden uzak depolanması gerekmektedir. Hekzan gazının kullanıldığı laboratuvarda mutlaka çok iyi bir havalandırma sistemi bulunmalıdır. Laboratuvarda bulunan tüm kimyasal malzemeler, düşük miktarlarda depolansa da tehlike içerir. Hekzan bunlardan sadece biridir. Hande Özyürek de bu kazazedelerden biri. Kullanılacak her bir kimyasal maddenin Güvenlik Bilgi Formu mutlaka incelenmeli ve bilinmelidir."
     Uluşahin, benzer kazaların yaşanmaması için öncelikle üniversiteler ve tüm ilgililerin, çalışmalarını hassasiyetle sürdürmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Doğukan Altınay
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Öğrencinin, deney tüpünün alev alması sonucu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER