Onbinlerce toplu iğneyi resme dönüştürüyor

Onbinlerce toplu iğneyi resme dönüştürüyor -Bodrumda yaşayan ve resimlerini 40 bin ile 80 bin arasında toplu iğne kullanarak yapan emekli hesap uzmanı Tuncay Yurtsever, bir resmi 2-3 ay arasında tamamlayabiliyor -Yurtsever, es


MUĞLA (A.A) - Ali Ballı - Bodrumda yaşayan ve resimlerini 40 bin ile 80 bin arasında toplu iğne kullanarak yapan emekli hesap uzmanı Tuncay Yurtsever, bir resmi 2-3 ay arasında tamamlayabiliyor.
     Yalıkavak beldesindeki evini sanat galerisi olarak kullanan emekli hesap uzmanı Tuncay Yurtsever, 2004 yılında çakıl taşı ve boncuk kullanarak resim yapmaya başladı. Bir süre sonra resimlerinde toplu iğne kullanmaya karar veren Yurtsever, bu şekilde ilk olarak Atatürk portresi yaptı.
     Her bir çalışmasında 40 bin ile 80 bin arasında toplu iğne kullanan Yurtsever, önce toplu iğneleri köpüğe yerleştirdikten sonra sprey kullanarak boyuyor. Ardından boyanan toplu iğneleri kullanarak resim yapıyor. Bir resmi tamamlamak için 2 ile 3 ay arasında çalışan ve bugüne kadar 60a yakın eser üreten Yurtsever, resimlerini kendisine ait iş yerinde sergileyerek yerli ve yabancı turistlerin görmesini sağlıyor.
    
     -Çok zor bir iş. Kimse buna dayanamıyor-
    
     Tuncay Yurtsever, AA muhabirine yaptığı açıklamada, resimlerini ilk olarak boncuklarla yapmaya başladığını, ardından daha küçük malzeme arayışına girdiğini söyledi.
     Aklına iğne kullanarak resim yapmak geldiğini dile getiren Yurtsever, Toplu iğne kullanarak ilk yaptığım eser Atatürk tablosu oldu ve çok beğenildi. Ben de devam ettim. İğneleri önce strafor maddesine batırıyorum, sonra sprey ile boyuyorum. Ardından buradan aldığım iğnelerle genellikle modele bakmadan, aklımdan geçen bir şeyi tuvalin üzerine resmediyorum dedi.
     Yaptığı her tabloda 40 bin ile 80 bin arasında toplu iğne kullandığını bildiren Yurtsever, Bunu dünyada yapan başka birisi olduğunu sanmıyorum. Çivi ile yapılan resim duydum, ama iğne ile yapan olduğunu şu ana kadar duymadım. Dünyada tek olduğumu sanıyorum. Çok zor bir iş. Kimse buna dayanamıyor. Birçok kişi bunu yapmayı denedi, ama 600 iğneden sonra sıkıntı bastı ve devam edemedi diye konuştu.
     Yurtsever, yaptığı eserleri satmadığını, hediye ettiğini dile getirerek, bir tabloyu yapmasının 3 ayı bulduğunu, bu nedenle senede 4-5 tablo yapabildiğini, böyle olunca işin ticari yönü olmadığını, sadece hobi amaçlı yaptığını kaydetti.
     Bugüne kadar birçok sergiye katıldığını, ancak eserlerin taşınması sırasında sorunlar yaşadığını belirten Yurtsever, Eserlerin nakli sırasında iğneler bozuluyor. Eserlerde derinlik olduğu için iğnelerin şeklinin bozulmaması gerekiyor. Bu yüzden sadece karma sergilere bir iki adet tablo vermekle yetiniyorum dedi.
     Tuncay Yurtsever, Japonya, Rusya ve başka ülkelerden gelen turistlerin eserlerini ilgiyle incelediklerini anlatarak, bu türü bir sanat dalı olarak yurt dışındaki akademilerde göstermeyi düşündüklerini, ama sonra Buna insan sabrının müsait olmadığını söyleyerek vazgeçtiklerini ifade etti.
     Yaptığı tablolardan pek çoğunu hediye ettiğini, Sakıp Sabancı, Vehbi Koçun portrelerini müzelere verdiğini belirten Yurtsever, bundan sonra yaptığı eserleri de hediye olarak vermeye devam edeceğini söyledi.
    
     -Guinnesse girmek için iğnelerin sayılması gerekiyor-
    
     Yurtsever, başvurusu üzerine 22 tablosunun Guinness Rekorlar Kitabının internet sitesinde sergilemeye başlandığını belirterek, şöyle dedi:
     Guinness yetkilileri benimle temasa geçti. 22 tablomu internet sitelerinde teşhir etmeye başladılar. Guinness Rekorlar Kitabına girebilmek içinse tabloda kaç tane toplu iğne kullanıldığına dair noterden tasdik istediler. Yazışmalar devam ediyor. Hedefim Guinness Rekorlar Kitabına girmek. Henüz bir notere başvurmadım. İğneleri sayacak bir noter bulabilirsem kitaba girmek istiyorum.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Onbinlerce toplu iğneyi resme dönüştürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER