Önce hafif yiyin sonra 10 dakika

Önce hafif yiyin sonra 10 dakika bekleyin -Rize Sağlık İl Müdürü Tepe: -İftarda mümkünse hafif bir gıda alınmalı, ardından yine mümkünse 5-10 dakika kadar beklenip, ana yemeğe devam edilmelidir -Sahur yapmak çok önemlidi


RİZE (A.A) - Rize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, Ramazan ayı içerisinde oruç tutan vatandaşların iftarda mümkünse hafif bir gıda alması, ardından yine mümkünse 5-10 dakika kadar beklenip ana yemeğe devam etmesi gerektiğini söyledi.
     Tepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortalama günde 3 olan öğün sayısının Ramazan ayında ikiye düşmesi, gün boyunca aç kalınması, beslenme düzeninin birdenbire değişmesinin bazı sağlık sorunlarını beraberinde getireceğine dikkat çekti.
     Beslenme düzenin birdenbire değişmesinin orucun ilk günlerinde baş ağrısı, uyku hali, halsizlik, üşüme gibi sağlık sorunlarının yaşanmasına sebep olabileceğini belirten Tepe, şöyle devam etti:
     Bu sebeple özellikle iftarda mideye aşırı yüklenmeyip, doğru beslenmek şarttır. Özellikle de Ramazan ayının ilk günlerinde bu çok önemlidir. İftarda ağır yeyip sahura kalkmamak vücudu ciddi anlamda zorlar. Gün boyu uzun süren açlık sonrası, iftar zamanı gelmesi ile birden hızlı bir şekilde yemek yemeye başlanmamalıdır. Mümkünse hafif bir gıda alınmalı, ardından yine mümkünse 5-10 dakika kadar beklenip, ana yemeğe devam edilmelidir. Çünkü bu 10 dakikalık süreçte vücuttaki tokluk merkezimiz uyarılacak ve vücuda gereksiz yük oluşturacak miktarda yiyecek tüketilmemiş olacaktır. Tatlıyı ise yemeğin hemen ardından değil de, en az 15 dakika sonra yemeli. Baklava, tulumba gibi tatlıların yerine sütlaç, güllaç, puding gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir.
    
     -Sahurda proteince zengin çay kahvaltısı yapmak en doğru yöntemdir-
    
     İftar ve sahur arası bol su, meyve ve sebze tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Tepe, şunları kaydetti:
     Sahur yapmak çok önemlidir. Çünkü sahura kalkılmadığı takdirde açlık süresi çok uzamaktadır. Bu durumda kan şekeri daha erken saatlerde düşmekte ve sağlığımızı olumsuz etkilemektedir. Sahurda proteince zengin çay kahvaltısı yapmak en doğru yöntemdir. Sahurda sadece su içmek metabolik hızı yavaşlatabileceğinden halsizlik ve baş ağrısına neden olabilir.
     Tepe, böbrek, kontrolsüz şeker ve kalp damar hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar ile gebe emzirme zorunluluğu olan annelerin mümkünse oruç tutmamaları gerektiğini ifade ederek, Bu tür hastaların eğer genel durumları iyi ise mutlak süratle doktorlarından izin alarak oruç tutmaları şarttır. Oruç tutan yaşlı insanlarımızın ise kendilerini çok iyi korumaları, gündüz oruçlu oldukları vakitleri güneşten ve efordan uzak, evlerinde serin ortamlarda dinlenerek geçirmeleri çok önemlidir dedi.
     Tepe, dikkatli davranıldığı takdirde oruç tutmanın başta sindirim sistemi olmak üzere tüm vücuda çok ciddi faydaları olduğunu da vurguladı.
    
     Muhabir: Salih Yıldırım / Zafer Sel
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Önce hafif yiyin sonra 10 dakika Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER