Organ Bağışı Haftası

Organ Bağışı Haftası -Gümüşhane Sağlık Müdürü Öztürk: 18 yaş üzeri ve akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Metin Öztürk, 18 yaş üzeri ve akli dengesi yerinde olan herkesin organ bağışında bulunabileceğini bildirdi.
     Öztürk, Organ Bağışı Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyede organ nakli bekleyen hasta sayısının 48 bin civarında olduğunu bu sayının her geçen yıl 4-5 bin arttığı, buna karşın organ nakli sayısının 2 bin 500 ile 3 bin civarında olduğunu belirtti.
     Organ bağışının yapılması için belirli koşulları taşıyanları bağışta bulunmaya davet eden Öztürk şunları söyledi:
     18 yaş üzeri ve akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir. Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşların müracaatlarını İl Sağlık Müdürlüğü, Hastaneler ve organ nakli yapan merkezlere yapabilirler. Organ bağışı yapmak isteyen kişiler belirtilen yerlere başvuru yaparak organ bağış formu doldurup imzalayarak organ bağışı kartına sahip olurlar. Organ bağışı kartını alan kişinin, bağış kartını her zaman üzerinde taşıması gerekmektedir. Organ bağışı yapan kişinin organlarının alınabilmesi için hastane ortamında tıbben ölümünün gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Organ bağışı kartının bir bölümünde bağışlamak istenilen organlarla ilgili seçenekler mevcuttur, bu bölümde işaretlenen organların dışında her hangi bir organ alınması söz konusu değildir. Kişi organ bağışı yapmış olabilir fakat evde yolda ya da kaza yerinde ölümü gerçekleşmiş ise organları alınamaz. Daha öncede belirttiğimiz gibi ancak hastane ortamında tıbben ölümü gerçekleşmiş kişilerin organları alınabilir.
     Öztürk, yıl içerisinde 7 kişinin organ bağışında bulunduğunu sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Organ Bağışı Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER