Organ bağışları

Organ bağışları -Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Kapuağası: -Ülkemizde nakil başarı oranı çok yüksek


ÇANAKKALE (A.A) - Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, Türkiyede organ nakil başarı oranının çok yüksek olduğunu söyledi.
     Kapuağası, Çanakkale Sağlık Müdürlüğü tarafından Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde düzenlenen Hayat Verenlerle Hayata Tutunanlar adlı etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiyede 60 bine yakın böbrek yetmezliği çeken hastanın bulunduğunu, bu rakama her yıl 6 bin hastanın daha eklendiğini bildirdi.
     Türkiyede 2 bine yakın karaciğer yetmezliği bulunan hasta olduğunu, bu rakama da her yıl yaklaşık 200 hastanın eklendiğine işaret eden Kapuağası, Peki bu hastalarımız ne olacak- Bunları ölüme mi terk edeceğiz- Hayır. Organ bağışını hep birlikte teşvik etmemiz gerekiyor. Türkiyede yapılamayan nakil yok. Ülkemizde nakil başarı oranı çok yüksek diye konuştu.
     Kapuağası, tek sıkıntılarının organ bağışı sayısının az olduğunu ifade ederek, Kalp, böbrek, ince bağırsak gibi organ ihtiyacı olan hastalarımız bağış yapılmadığı takdirde bir yıl içinde ölüyor. Sıkıntımız organ bağışının yeterli olmaması. Bu konuda vatandaşlarımızın çok duyarlı olması gerekiyor. Bu salonda bulunanların da çevresindekilere organ bağışı konusunu iyi anlatması gerekiyor. Organ bağışçılarının karşısında saygıyla eğiliyorum ifadelerini kullandı.
     Organ Bağış Sistemine bir organ bağışı kaydedildiği zaman, karaciğer, iki böbrek, kalp, ince bağırsak, kornealar ve pankreas gibi birçok organın tedavi bekleyen hastalara hayat verdiğini dile getiren Kapuağası, Bakın kaç tane organdan bahsediyoruz- En az 8-10 insanın bundan fayda görmesini sağlamış oluyoruz dedi.
     Konuşmanın ardından, 24 Kasım 2011 tarihinde Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkını ziyareti sırasında hayatını kaybeden ve daha sonra ailesi tarafından organları bağışlanan Avustralyalı Bruce Dougle Hamiltonun yakınlarına iletilmesi için verilen teşekkür plaketini Avustralyanın Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi aldı.
     Etkinliğe, Çanakkale Vali Vekili Hüseyin Kulözü, Belediye Başkan Vekili Dr. Celal Karakaş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Sağlık İl Müdürü Dr. Nakım Kemal Kubat ile Çanakkale Organ Nakil Koordinatörü Dr. Azem Ülkü ve organ bağışında bulunan aileler katıldı.
    
     Muhabir: Burak Akay / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Organ bağışları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER