Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: -Şu ana kadar sırf DSİde bin 215 tesisi tamamladık. Bunlar içinde 230 civarında büyük baraj. Ayrıca çok sayıda gölet, hidroelektrik santraller yaptık


BURSA (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Şu ana kadar sırf DSİde bin 215 tesisi tamamladık. Bunlar içinde 230 civarında büyük baraj. Ayrıca çok sayıda gölet, hidroelektrik santraller yaptık dedi.
     Eroğlu, AK Parti Bursa İl Başkanlığını ziyaretinde yaptığı açıklamada, AK Partinin Türkiye için büyük bir şans ve Türkiyenin çimentosu, kalkınmanın lokomotifi ve 8,5 milyon üyesi ile dünyadaki en büyük siyasi organizasyon olduğunu söyledi.
     AK Partiden önce Türkiyenin durumunun yürekler acısı olduğunu dile getiren Eroğlu, Başbakanımızın bir sözü var; insanlar güzelliğe çabuk alışıyor, eskileri unutuyor. 10 sene önce paramız pul değerindeydi, 6 sıfırla utanıyorduk. Pasaportumuzun itibarı yoktu. Borçlardan dolayı boynumuz büküktü. Bizden önceki koalisyon zamanında, dünyada bir kriz yokken bizde beceriksiz yöneticiler nedeniyle bir kriz olmuştu. O yıllarda memur maaşları için çalmadığı kapı kalmamış, 500 milyon dolar bulamadığı için mecburen süresini tamamlamadan çekip gitmişti. Hortumlanan 22 banka, 50 milyar dolar hortumlanan para, IMFye olan 23,5 milyar dolar borç, vatandaşa oluşan 13,5 katrilyon zorunlu tasarruf fonu, 3,5 katrilyon KEY ödemeleri, iç ve dış borçlarla aldık. Yüzde 33 enflasyon ve Hazinenin kısa vadeli yüzde 63 borçlanması ile para bulabilecek bir ekonomiyi devraldık. 26. sırada zayıf bir ekonomi vardı ama, hep beraber büyük hedeflere karşı yelken açtık diye konuştu.
     Başbakanımız Paradan 6 sıfır atacağız dediği zaman ilk defa, bazı kalemşörler vardı, Bu iktidar paradan 6 sıfır atamaz, atarsa ben kalemi kıracağım diyordu ifadesini kullanan Eroğlu, şöyle devam etti:
     Böyle yazanlar oldu ama kalemi kıran olmadı. Berbat bir sağlık sistemini, muhteşem bir sağlık sistemi haline getireceğiz dediği zaman, yaaa dediler, 30-40 yıldır SSK hastanesi ile devlet hastanesini kimse birleştirme cesaretini gösteremedi. Bununla da alay ettiler ama başbakanımız talimat verdi. Bütün sağlık sistemi ele alındı, birleştirildi. İsteyen istediği yerde muayene oluyor. Muhteşem şehir hastaneleri her yerde kuruluyor. Muhteşem bir dönüşüm. Yollar, hava alanları yapıldı. Üniversitesi olmayan şehir kalmadı. Tunceli milletvekilleri bile Buraya kimse üniversite açmadı diyorlardı ama biliyorsunuz buraya da üniversiteyi biz açtık. Tabii bazı şeyler kolay gözüküyor ama bugün için okullar açılınca masaların üzerine kitapları koyan biziz. Onlara tablet bilgisayarı, akıllı masaları sunan, dünyadaki emsalleriyle yarışmaya sokan biziz.
     Veysel Eroğlu, geçmişteki bütçelerde vergi gelirlerin yüzde 86sının sadece faiz ödemesine gittiğini anımsatarak, şunları kaydetti:
     Ben, Bu kadar vergi toplanıyor, niye yatırım yapılmıyor- diyordum. Basit bir gölet için Bakanlar Kurulu temel atmaya geliyor, ondan sonra 15-20 yılda bitmeyen göletleri, sulama kanalları biliyorduk. Şimdi zamanla yarışır hale geldik. Borçları ödedik. IMFye olan 23,5 milyar dolar borcumuz bitti. 400 milyon kaldı. Onun da vadesi mayısta tamamlanıyor ama 5 milyar dolar borç verecek hale geldik. 5 milyar dolar borç istedi bizden IMF. Onun müzakereleri yapılıyor. Kasa doldu. 125 milyar dolar döviz var. İç borçlar ödendi. KEY ödemeleri yapıldı. Öyle bir olmuş ki, Nasılsa ödenmez diye evraklar atılmış, kaybolmuş. Bulduk, bulamadıklarımız için kanun çıkardık. Beyan usulüne göre 3,5 katrilyon ödendi. Ben de devlet memurluğundan geldiğim için, neticede biz de Bu paralar toplanıyor ama nasılsa devlet bunları alıyor, ödenmez diye düşünüyorduk.
     Aşılmaz denen engellerin aşıldığını dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti:
     Her alanda muazzam bir gelişme var. Bakanlık olarak biz de sayın başbakanımızın önderliğinde güzel işler başardık. Şu ana kadar sırf DSİde bin 215 tesisi tamamladık. Bunlar içinde 230 civarında büyük baraj. Ayrıca çok sayıda gölet, hidroelektrik santraller yaptık. Şu yanan 4 ampulden bir tanesi bizim getirdiğimiz hidroelektrik enerjisi ile ülkeyi aydınlatıyor. Bunun dışında 18 milyon dekarlık alanda modern sulama tesisleri yaptık. İçme suyu sıkıntısı Türkiyenin her yerinde vardı. 58 yerleşim yerindeki sıkıntının tamamını giderdik. Bunları içinde İzmir, Ankara, Mersin gibi büyük şehirlerden tutun, Şanlıurfa, Diyarbakıra, Aydına Edirneye kadar her yere su götürdük.
     Eroğlu, ağaçlandırma alanında da önemli çalışmalara imza attıklarını aktararak, O kadar büyük oldu ki dünyada ik 3e girer hale ulaştık. 2008de bir seferberlik başlattık ve 2012de bu tamamlanmıştı. 2 milyar adet fidanı toprakla buluşturduk. Yol kenarları, okul bahçeleri, mezarlıklar, hastane bahçelerini de ağaçlandırdık. Bizden önce aynı kurum yılda 70 milyon fidan üretiyormuş ortalama. Biz ise 535 milyon fidan üretir hale geldik; 7 misli. Bizden önce yılda 70 bin hektarlık alanda çalışma yapılmış. Biz 450 ila 500 bin hektarlık alanda çalışma yapmaya başladık ifadelerini kullandı.
     Bakan Eroğlunu AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın ve partililer ağırladı.
    
     Muhabir: Halil İbrahim Başer
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER