Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Edirnede -Bakan Eroğlu: Ergene Nehrinin kurtulması için hükümetimizin başlattığı Şafak Harekatında 3 milyar lira yatırım yapılacak (Fotoğraflı - Görüntülü)


EDİRNE (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ergene Nehrinin kurtulması için hükümetimizin başlattığı Şafak Harekatında 3 milyar lira yatırım yapılacak dedi.
     Edirne Valisi Hasan Durueri ziyaret eden Bakan Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, Ergene Nehrinin temiz olarak akması için başlatılan çalışmaların sürdüğünü söyledi.
     Ergene Nehrinin kurtulması için hükümetimizin başlattığı Şafak Harekatında 3 milyar lira yatırım yapılacak diyen Eroğlu, nüfusu 10 binden büyük yerleşim alanlarının atık su biyolojik ileri arıtma tesislerinin DSİ tarafınadn yapılacağını kaydetti.
     Eroğlu, bunların ağaçlandırması, erozyon kontrolünü Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğünün yapacağını dile getirerek, Şafak Eylem Planı, 16 eylem planını içeriyor. Havzanın tamamını ilgilendiren her şeyi hazırladık, bu da yürüyor Allaha şükürler olsun diye konuştu.
    
     -Belediyeler üzerine düşeni yapsın
    
     Trakyada atık su arıtma tesisleri ve katı atık bertaraf tesisleri konusunda belediyelerin yavaş hareket ettiğini anlatan Eroğlu, şunları kaydetti:
     Üzüldüğüm bir nokta var, Türkiyenin her yerinde belli oranlarda atık su arıtma, katı atık bertaraf tesisleri yapıldı. Ama Trakyadaki belediyelerin ne atık su arıtma tesisleri var, ne katı atık bertaraf tesisleri var. Kanuna göre, bunları belediyelerin yapması lazım. Sadece Keşan Katı Atık Birliği bunu tamamladı. Diğerleri bunun planlamasını bile yapamadılar. Yer yok dediler, oynamasını bilmeyen gelin yerim dar dermiş, tamam yer de vereceğiz dedik. Orman Kanununda değişiklik yaparak bozuk orman alanlarında, eski maden ocaklarında bedelsiz yer verme konusunda kanun çıkardık... Üzüntüm büyük. Ama buna da el atacağız.
     Ergene ve Trakyaya herkesin sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, Benim özellikle belediyelerden talebim şu, arıtma tesislerini yüklendik, katı atıklar için yer veriyoruz, Çevre ve Şehircilik hibe veriyor, en azından sizler kanalizasyonları yapmanız lazım. Biz hızla arıtma tesisi yapacağız, basit bir büz döşemesini belediye yapamazsa bunun da hesabını sorarım. Çevre Kanununda süreler doldu, hapis cezalarına kadar cezalar var. Bizim yapacağımız şuydu, Cumhuriyet Savcılığına Çevre Kanununa muhalefetten bildirmekti. Ancak Başbakanımız 1053 sayılı kanunda değişiklik yapın dedi. Başbakanımız kimsenin hapse girmesini düşünmüyor, gerçekten çok düşünceli bir Başbakan. Kanalizasyonla ilgili kredi isterlerse İller Bankası ona da destek verecek. Artık lütfetsinler de sokaklardaki basit büzleri döşesinler ama bunu da döşemezlerse, atık su Ergeneye akarsa kimse kusura bakmasın, kimsenin gözünün yaşına bakmam. Ergene bizim, Trakya bizim, sahip çıkmamız lazım ifadesini kullandı.
    
     -2013, Edirnede yatırımlarda hamle yılı
    
     Tüm Türkiyede başlatılan gölet projesi kapsamında Edirneye 45 göletin yapılacağını ifade eden Bakan Eroğlu, Trakyada sulama kültürünün bulunduğunu ve sulama kültürünün daha çok gelişmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü anlattı.
     Eroğlu, sulanmadık bir toprağın kalmaması gerektiğini dile getirerek, Tüm Türkiyede 1000 Günde 1000 Gölet Projesine başladık. Büyük bir seferberlik, DSİnin belki zorlanacağı bir seferberlik ama DSİnin bunu başaracağını biliyorum, çünkü hedefe kitlendik. Proje kapsamında Edirnede 45 gölet yapılacak dedi.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2013 yılını Edirnede yatırımlarda hamle yılı ilan ettiklerini ifade eden Eroğlu, aralarında Hamzadere Barajı sulaması, Meriç Nehri yatak temizliği, sulama göletleri, taşkın koruma tesisleri, ağaçlandırma, bal ormanı, meteoroloji gözlem istasyonlarının bulunduğu projeleri anlattı.
     Edirne Valisi Hasan Duruer de, Edirnedeki yüzde 80in üzerindeki yatırımların Devlet Su İşleri ve Orman ve Su İşleri Bakanlığına ait olduğunu belirterek, Bakan Eroğluna Edirnenin en eski el sanatlarından Edirnekari işlemeli tablo armağan ederek teşekkür etti.
     Bakan Eroğlu, valilik ziyaretinin ardından partisinin danışma meclisi toplantısına katıldı.
    
     Muhabir: Salih Baran
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER