Orman yangınlarına karşı, dumansız piknik önerisi

Orman yangınlarına karşı, dumansız piknik önerisi -Yüzde 90ı insan hatası kaynaklı yıllık ortalama 2 bin 500 yangın nedeniyle 10 bin hektar alanın zarar gördüğü orman arazilerinin korunması için her vatandaşa ayrı ayrı sorumlul


MERSİN (A.A) - Kerem Kocalar - Yüzde 90ı insan hatasından kaynaklanan, yılda ortalama 2 bin 500 yangının yaşandığı, bundan da 10 bin hektar alanın zarar gördüğü orman arazilerinin korunması için her vatandaşa ayrı ayrı sorumluluk ve görev düşüyor. Özellikle haziran ve temmuz aylarını kapsayan riskli aylarda ormanda ateş yakmak yerine evde pişirilen yemeklerle dumansız piknik yapmanın tercih edilmesi isteniyor.
     Orman Genel Müdür Yardımcısı İsmail Üzmez, bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Mersinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyedeki yıllık orman yangını ortalamalarına bakıldığında, yılda yaklaşık 2 bin 500 yangın yaşandığını, bundan da 10 bin hektarlık orman arazisinin etkilendiğini söyledi.
     Mevsimsel nedenlerden dolayı bu ortalamanın bazı yıllarda değişebildiğini ifade eden Üzmez, Akdeniz coğrafyasında yer alan İspanya, Portekiz, Yunanistan ve İtalyaya baktığımız zaman bizim ülkemiz onlara göre çok daha başarılı dedi.
     Üzmez, 2012 yılında ise, basının da katkısıyla kamuoyunun orman yangınlarına karşı daha duyarlı hale geldiğini belirterek, şöyle devam etti:
     Bu yıl bin 600 orman yangını meydana geldi. Bundan da 5 bin 850 hektar kaybımız var. Son 10 yılın ortalamasına 10 bin hektar dediğimize göre, bu yıl yüzde 50nin biraz üzerinde daha az yangın yaşadık. Burada önemli olan biraz da yangınların çıkma sebebi. Yangınların çıkma sebebi, yüzde 90 insan faktörü. En çok dikkatsizlik ve ihmal başlıklarında topladığımız kusurlardır. Bunlar ise, çoban ateşi, hasattan sonra anız yakılması, sigara atılması, piknik ateşi, belediyelerin çöpü bir an önce yok etmek için ateş yakmaları gibi konulardır.
     Yüzde 90 civarında dikkatsizlik ve ihmal sonucu orman yangınların çıktığına dikkati çeken Üzmez, Bu noktada vatandaşlarımıza bazı önerilerimiz olacak. Her şeyden önce her fırsatta dile getiriyoruz, lütfen anız yakmayın. Özellikle de nemin çok az olduğu ve poyrazın etkili olduğu günlerde kesinlikle ateşin yanına bile yaklaşmayın. Pikniğe gittiğinizde ne olur, sıcak piknik yapmak yerine, evinizde pişirip dumansız piknik yapmayı tercih edin. En azından haziran ve temmuz ayı diyebileceğimiz riskli aylarda... ifadelerini kullandı.
     Özellikle Akdeniz coğrafyası için yaz aylarında insanların ateşle kesinlikle uğraşmamalarını isteyen Üzmez, Eğer zorunlu olarak ateş yakmanız gerekiyorsa, meteorolojik değerleri kontrol edin. Meteoroloji değerleri, internette, televizyonlarda ve hatta cep telefonlarımızda bile var. Lütfen kontrol edin. Nem düşükse, hava poyrazlıysa ateş yakmayı erteleyin diye konuştu.
     Ateş yakıldığında ise mutlaka tamamen söndürülmesi gerektiğine işaret eden Üzmez, şu önerilerde bulundu:
     Ateşi mümkün olduğunca soğutun. Ateşi yaktığınız yeri de hemen terk etmeyin. Bir süre ateşi gözlem altında tutun. Mesela belediyelerin yaktığı çöpler, dışarıdan bakıldığında sönmüş gibi görünse bile, 1 haftadan bile daha uzun zamanlarda içten içe yanabilir. Bu süre zarfından sonra doğabilecek bir poyraz ile ateş otlara, ormanlara sıçrayabilir. Bunlar olmuş şeyler. Madem ormanlar insanlığın ortak malı, bunları korumak için her türlü tedbiri almalıyız.
     Son dönemlerde yaşanan bazı orman yangınlarında sabotaj ihtimali üzerinde durulduğu yönündeki iddiaları da değerlendiren Üzmez, Bizim görevimiz, öncelikle çıkmış bir yangını hemen söndürmektir. Sabotaj işi varsa da bunu jandarma ve emniyet kanalıyla konuyu takip ettiriyoruz dedi.
    
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Orman yangınlarına karşı, dumansız piknik önerisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER