Ormancılığa personel desteği

Ormancılığa personel desteği -Mersin Orman Bölge Müdürlüğünde 133 personel eğitimlerini tamamlayarak göreve başladı -Orman Genel Müdür Yardımcısı Üzmez: -ABD, İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelerde, orman kaybı yıllık


MERSİN (A.A) - Orman Genel Müdür Yardımcısı İsmail Üzmez, ABD, İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelerde, orman kaybı yıllık ortalama bizim 5 katımız dedi.
     Mersin Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde görev yapacak 133 personelin sertifika törenine katılan Üzmez, Kuyuluk Orman İşletme Şefliğinde düzenlenen törende, Türkiyenin bütünlüğü için canını feda eden tüm şehitlere Allahtan rahmet diledi.
     Orman Genel Müdürlüğünün Akdeniz coğrafyasındaki ormanlara sahip olduğu için yangına en hassas bölgede yer aldığını ifade eden Üzmez, şunları söyledi:
     Akdeniz iklim kuşağındaki bu yangın hassasiyeti nedeniyle yıllık yaklaşık 2 bin 500 yangın ve yaklaşık 10 bin hektar orman alanının kaybına sebep oluyor. Bu kayıp yok olup gitme manasında değil. Çünkü bu sahaları aynı yıl içerisinde yeniden ağaçlandırıyoruz. Dolayısıyla yangın açısından hassas bir coğrafyada yer alan ülkemiz, ormanların korunması için işçi, arazöz, uçak ve helikopter gibi unsurların kullanılmasını her geçen gün güçlendiriyor. Şuan 22 bin 500 işçi çalıştırıyoruz. Bunun 5 bin 500ü mevsimlik, diğer bölümü ise kadrolu işçi olarak görev yapıyor. ABD, İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelerde, orman kaybı yıllık ortalama bizim 5 katımız. Biz nasıl ki, Milli Mücadele döneminde mücadele verdiysek, orman yangınlarında da aynı hassasiyeti gösteriyoruz.
     Bu yıl, istatistik olarak 5 bin işçiye ihtiyaç duyduklarını dile getiren Üzmez, Maliye Bakanlığımız bize 2 bin 250 işçi verdi. İşçilerimizi en hassas yerlere aktardık. Bu anlamda il bazında Mersin, en yüksek işçiyi alan illerimizden biridir dedi.
     Yeni işe başlayacak personelin özverili şekilde işlerini yapmaya özen göstereceklerine inandığını anlatan Üzmez, işçilerden can güvenliklerini en üst düzeyde tutarak, ormanları korumalarını istedi.
    
     -Öz Orman-İş Genel Başkanı Aslan-
    
     Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan da, Mersinde, işçi, işveren ve devlet temsilcilerinin bir arada olması nedeniyle özlenen bir tabloyla karşı karşıya olduklarını söyledi.
     Sendika ve işçiler olarak, işvereni sömüren olarak görmediklerini ifade eden Aslan, Artık devlet ve millet el ele. Türkiyede ilk defa çalışanların işe başlaması bir törenle sağlanıyor. Aynı zamanda işe başlayacak olan işçilerin eğitimden geçirilerek sertifikalandırılmasını ayrıca önemsiyoruz diye konuştu.
     Orman yangınlarının adeta bir savaş gibi olduğunu dile getiren Aslan, orman yangınlarıyla mücadele eden işçilerin tehlikeli bir görevi yerine getirdiklerini, bu tür görevlerin geçici işçiler tarafından yapılamayacağını belirtti.
    
     -Hak-İşe bağlı sendikalar yanlış yaptırmaz-
    
     Türkiye coğrafyasında oturan herkesin, bu toprakların kıymetini bilmesi gerektiğini ifade eden Aslan, şöyle devam etti:
     Bu ülkenin üzerinde oynanan bir çok oyun var. Ne yazık ki, 12 Eylül öncesi biz çalışanlar da bu oyunlara alet olduk. Maalesef 12 Eylül darbesine giden yolda, bizim sendikalarımızın günahı da az değildir. 12 Eylül öncesinden gelen bir büyüğünüz olarak, öz eleştiri diye bunu itiraf edeyim. Bu güzel coğrafyamızda kimseye alet olmadan, örgütlü toplumun kıymetini bilerek, Hak-İş ve buna bağlı sendikalar, size yanlış yaptırmaz. Sesinizi ve sesimizi dinleyin. Çünkü maalesef bu ülkede, huzur olmasın isteniyor. Türkiye, büyümesin, gelişmesin, Türkiye bu bölgenin güç unsuru olmasın isteniyor. O yüzden de bu terör belası yıllardır başımızdan eksik olmuyor. Bizi zaman zaman tahrik edenler çıkabilir. Bunların başında son dönemlerde işçilerin kıdem tazminatı kalkacak diye bizi karıştırmaya çalışanlar var. Halbuki, sendikacılar olarak bizlerin ve Türkiyenin gündeminde böyle bir şey söz konusu değil. Sırf bizi hareketlendirmek istiyorlar. Ama biz o filmi 12 Eylül öncesinde izledik.
     Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise, yangınların en büyük nedeninin ihmal ve tedbirsizlik olduğunu, ormanların koruması için herkesin mesuliyet sahibi olduğunu bildirdi.
     Herkesin ülkenin topraklarına sahip çıkma ve yeşil bir cennet olarak yaşatma bilinci içerisinde hareket etmesini isteyen Güzeloğlu, Orman Bölge Müdürlüğünün her alandaki çalışmalarının takipçisi ve destekçisi olmak zorundayız. Mersin orman koruma ve fidan dikiminde Türkiyenin şampiyonu oldu, bunu sürdürmek istiyoruz diye konuştu.
     Konuşmaların ardından işçilere eğitim sertifikaları verildi. Protokol üyeleri, daha sonra, Mezitli ilçesine bağlı Davultepe beldesinde yaptırılacak ve yangınların tek merkezden yönlendirilmesini amaçlayan Mersin Yangın Yönetim Merkezinin temel atma törenine katıldılar.
    
     Muhabir: Kerem Kocalar / Tevfik Işık
     Yayıncı: J.Jale Durgun
<< Önceki Haber Ormancılığa personel desteği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER