Özbek şairin Türkan Şoray hayranlığı

Özbek şairin Türkan Şoray hayranlığı -Özbekistanlı Şair Narmurad Narzullayevin 33 yıl önce İstanbul ziyareti sırasında gittiği sinemada izleyerek hayran kaldığı sanatçı Türkan Şoray için yazdığı şiir, o yıllarda Özbekistan Medeniye


ADANA (A.A) - Ali Güreli - Özbekistanlı Şair Narmurad Narzullayevin 33 yıl önce İstanbul ziyareti sırasında gittiği sinemada izleyerek hayran kaldığı sanatçı Türkan Şoray için yazdığı şiirin, o yıllarda Özbekistan Medeniyeti ve Türkistan Sesi gazetelerinde yayımlandığı ortaya çıktı.
     Ev sahiplerinin kızı Emel Yıldız sayesinde 15 yaşındayken Yeşilçama adım atarak Köyde Bir Kız Sevdim adlı filmde başrol oynayan, ardından 200e yakın filmde rol alan, farklı festivallerde ödüllere layık görülen ve Sultan olarak anılan sinema sanatçısı Türkan Şoray, Türk hayranları kadar ülke dışında da adından bahsettirdi.
     Türk Cumhuriyetleri ve komşu ülkelerde de tanınan ünlü sanatçı Şorayı İstanbul ziyareti sırasında gittiği sinemada izleyen Özbek şair Narmurad Narzullayevin, hayran kaldığı sanatçı için şiir yazdığı ortaya çıktı.
     Narzullayevin, Türk Güzeline başlığıyla Özbek oğlu yurdunda misafir Türk güzeli O Türkan Şoray diye başlayan şiiri, Özbekistan Medeniyeti Türkistan Sesi gazetelerinde yayımlandı.
     Türkistanlı araştırmacı yazar Çağatay Koçar ise künyesinde isminin bulunduğu Türkistan Sesi Gazetesinde yayımladıkları bu şiiri, 19. Uluslararası Altın Koza Film Festivali kapsamında 75. Yıl Sanat Galerisinde açılan Türkan Şoray Film Kostümleri Sergisini ziyaretinde seslendirdi.
     Türkan Şorayın oynadığı filmlerin afişleri ve bu filmlerdeki giysilerinin önünde Narzullayevin şiirini Özbekçe ve Türkçe okuyan Koçar, serginin ziyaretçilerine de sürpriz yaşattı.
     Koçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Narzullayevin Türkan Şoray için yazdığı şiirine araştırma yaparken rastladığını söyledi.
     Narzullayevin, 1979 yılında İstanbul ziyareti sırasında gittiği sinemada Türkan Şorayın filmini izleyerek hayran kaldığını ve ülkesine döndüğünde ise şiir yazdığını anlatan Koçar, 32 yıl önce yazılan bu şiir 23 Mayıs 1980 yılında Özbekistan Medeniyeti Gazetesinde yayımlanmış. Ben de şu şiiri 1985 yılında hazırladığımız Türkistan Sesi Gazetesinde yayımladım. Adanada yaşadığım için 19. Uluslararası Altın Koza Film Festivali kapsamında Türkan Şoray Film Kostümleri Sergisi açıldığını öğrenince bu şiiri Türkan Şoraya ulaştırmak istedim. Hayranı olduğum Türkan Şoray Türk sinemasının kraliçesi dedi.
    
     -Sergi-
    
     19. Uluslararası Altın Koza Film Festivali kapsamında 75. Yıl Sanat Galerisinde açılan sergide ise Türkan Şorayın 1960lı yıllardan itibaren rol aldığı filmlerdeki giysileri yer alıyor.
     Günde yaklaşık 200 kişinin ziyaret ettiği 17 ve 23 Eylül tarihleri arasında açık kalacak sergide Türkan Şorayın kostümlerini, oynadığı filmlerin afişleri süslüyor. Kostüm sergisi görevlisi Başak Koramaz, sergide yer alan 60 giysinin stilistinin Türkan Şoray olduğunu söyledi.
     Giysilerin Türkan Şorayın kendi zevkini yansıttığını anlatan Koramaz, şunları söyledi:
     Ayrıca o dönemde sponsorluk sistemi olmadığı için Türkan Şoray kendi bütçesinden oldukça fazla katkı yaparak bunların üretimine katkıda bulunmuş. El emeği göz nuru kostümler, Türkan Şorayın oynadığı filmlerde giydiği kostümlerin orijinali. Oynadığı filmlerin afişlerini de giysilerin yanına astık. Türkan Şoray bu giysilerin korunmasında özel bir çaba sarf ediyor. Çünkü uzun süre geçmesi rağmen kostümlerin oldukça yeni görünmesi bunun bir göstergesi dedi.
    
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Özbek şairin Türkan Şoray hayranlığı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER