Pamuk üreticisine tohum uyarısı

Pamuk üreticisine tohum uyarısı


ŞANLIURFA (A.A) - Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, pamuk üreticilerini sertifikalı tohum seçimi hakkında uyardı.
     Öztürkmen, yaptığı yazılı açıklamada, bahar mevsiminin gelmesiyle çiftçilerin pamuk ekimine başladığını belirtti.
     Türkiyede yaklaşık 5-6 milyon insanın direk ve dolaylı olarak pamuktan geçimini sağladığını ifade eden Öztürkmen, pamuk tarımında en önemli girdilerden birinin tohumluk seçimi olduğunu kaydetti.
     Bakanlığın 2013 yılında çıplak tohumdan elde edilecek ürüne destek vereceğini anımsatan Öztürkmen, şunları kaydetti:
     "Çiftçilerimiz ekimi yapılacak pamuk çeşitlerini sertifikalı ve çıplak tohumdan seçmesi gerekiyor. Ekimi yapılacak pamuk çeşitlerinin bölgemiz için mutlaka sertifikalı olması gerekir. Başka bölgeler için ekimi önerilen çeşitlerin ekiminden kaçınılmalıdır. Ayrıca ekime başlamadan önce toprağın analiz durumu ve mibzer ayarlarının mutlaka yapılması gerekir. Çiftçiler iyi bir ürüne sahip olmak için mutlaka tarım danışmanlarından bilgi almalılar. Girdi fiyatlarının çok yüksek olduğu ülkemizde ihtiyaç duyulan miktarın dışında su, gübre ve ilaç kullanımından kaçınılmalıdır."
     Öztürkmen, ayrıca çiftçileri ilaçlama yaparken mutlaka maske, eldiven ve diğer koruyucu araç gereçleri kullanmalarını istedi.
    
     Muhabir: Halil Fidan / Yasin Dikme
     Yayıncı: Ömer Fansa
<< Önceki Haber Pamuk üreticisine tohum uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER