Pazar yeri inşaatından mozaik çıktı

Pazar yeri inşaatından mozaik çıktı -Tarsus ilçesinde semt pazarı inşaatının temelinde, 2. veya 3. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen insan figürü mozaiği bulundu


MERSİN (A.A) - Tarsus ilçesinde, semt pazarı inşaatının temelinde 2. veya 3. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen insan figürü mozaiği bulundu.
     Kaymakam Orhan Şefik Güldibi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tarsusun tarihi eserler yönünden oldukça zengin bir ilçe olduğunu belirterek, ilçenin gelecek süreçte bu eserleriyle turizmde çok ciddi hamleler yapacağını söyledi.
     Belediyenin semt pazarı yapma çalışmaları sırasında tesadüfen, belki de Tarsustaki en önemli arkeolojik kalıntılardan birisine ulaşıldığını ifade eden Güldibi, şunları kaydetti:
     Tarsusun tarihinin ne kadar eski dönemlere gittiğini biliyoruz. Bu kadar büyük ve önemli bir yerleşim yerinde insanların ihtiyaçlarını karşılayacak su kaynaklarının bulunup, getirilmesi gerekiyordu. O dönemde suyun modern bir tarzda halka ulaşması sağlanmış. Bölgede bu kez çok önemli bir insan figürü ortaya çıktı. Belki adliye sarayı yanındaki Antik Roma Yolunda ortaya çıkan Orfeus mozaiğinden sonra ikinci önemli mozaik de ortaya çıkmış oldu. Bu, Tarsusun arkeolojik ve tarihi zenginliğinin çok fazla, geniş ve engin olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki süreçte Tarsusun, turizmle bir kez daha tanışıp, kucaklaşacak olması, bu eserlerle birlikte daha ciddi bir anlam kazanacaktır.
     Tarsus Müze Müdürü Mehmet Çavuş ise, Eski Ömerli Mahallesinde, 27 Aralık Stadı yanında bulunan boş arazide belediye tarafından yaptırılan semt pazarı inşaatının temel kazısı sırasında tarihi eserlere rastlanmasının ardından, inşaat çalışmalarının durdurulduğunu ve bilimsel kazı çalışmalarına başlandığını kaydetti.
     Bölgede 25 metre uzunluğunda ve yaklaşık 5 metre genişliğinde bir yapı bulunduğunu, bunun erken Roma dönemine ait su sarnıcı olabileceği ihtimali üzerinde durulduğunu belirten Çavuş, şöyle devam etti:
     Bu yapının, o dönemlerde şehrin su ihtiyacını karşılayan bir su deposu niteliğinde olabileceğine ilişkin ciddi bulgular var. Bulduğumuz 2. veya 3. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen erkek insan figürü mozaiğinin üzerinde Grekçe yazılar var. Bu yazıları uzmanlara tercüme ettireceğiz. Bugün bulduğumuz bu mozaik figürün yanında başka insan figürü mozaiğinin de olduğunu düşünüyoruz. Ana tabloyu oluşturan bu figürler Tarsus açısından son derece önemli. Büyük bir tahribat olmamış. Restorasyonunu yaparak, sergileyeceğiz. Bu kalıntılar hamam, saray ya da villa kalıntıları olabilir. Önümüzdeki süreçte bunları öğreneceğiz. Bu amaçla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
    
     Muhabir: Selahattin Özbozkurt / Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Pazar yeri inşaatından mozaik çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER