Pınarbaşından Çine krom ihracatı

Pınarbaşından Çine krom ihracatı -Kayserinin Pınarbaşı ilçesi Altıparmak köyü yakınlarında çıkartılan krom madeni, işlenerek Çine ihraç ediliyor -Pozitif Madencilik İşletme Müdürü Tezcan: Yıllık 15 bin ton kromu yarı mamul


KAYSERİ (A.A) - Kayserinin Pınarbaşı ilçesi Altıparmak köyü yakınlarında çıkartılan krom madeni işlenerek, Çine ihraç ediliyor.
     Köşger dağlarının eteklerinde Altıparmak köyü yakınında kurulan krom maden ocağından yıllık 15 bin ton krom madeni ihraç ediliyor.
     Pozitif Madencilik tarafından kurulan ve Açık Krom Zenginleştirme Tesisi olarak faaliyet gösteren ocakta, düşük tenörlü krom, zenginleştirilerek ülke ekonomisine kazandırılıyor.
     Pozitif Madencilik İşletme Müdürü Mahmut Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurdukları tesisle ilçe ekonomisine de çok büyük katkı sağladıklarını söyledi.
     2008 yılında kurulan tesiste yıllık 15 bin ton madenin yarı mamul halinde ihraç edildiğini ifade eden Tezcan, Köşger dağlarının eteklerinde krom ocaklarından açık işletme marifetiyle çıkarttığımız krom madenini kırma, eleme yolu ile zenginleştirip yarı mamul haline getirerek ihraç ediyoruz. Yıllık ihracatımızı yıl içerisinde 18 bin tona çıkartmayı hedefliyoruz. Ayrıca tesisimizde Melikgazi Eskitekke, Altıparmak, Gülagü, Yarımtepe, Kılıçkışla, Pazarören, Bahçecik köyleri ve Pınarbaşı ilçesinde yaşayan insanlara iş imkanı sunuyoruz. Şu an 60 kişi çalıştırıyoruz. Bu işçiler tamamen bu yörenin insanları. İhracat konusunda, cari açığın kapatılması konusunda son derece faydalı bir tesis. Tabi burada her geçen gün yatırımı artırmak istiyoruz şeklinde konuştu.
     Tezcan, 2012 yılında Orta Anadolu Kalkınma Ajansından istihdamı, üretimi, ihracatı arttırmaya dönük olarak yüzde 45 yatırım desteği aldıklarını belirterek, bu destek sayesinde ucuz elektrik zamanından daha çok yararlanarak istihdamı 11 kişi, üretim ve ihracatı da yüzde 20 arttırdıklarını söyledi.
     Tesiste kimyasal madde kullanmadıklarını ve suyu geri dönüşümlü kullandıklarını anlatan Tezcan, Çevreye hiç zarar vermiyoruz. Hiç bir malzemeyi israf etmiyoruz dedi.
     Fabrikada çalışan işçi Orhan Sel de tesiste yaklaşık beş yıldır çalıştığını ifade ederek, fabrika sayesinde düzenli bir yaşama kavuştuğunu kaydetti.
    
     Muhabir: Murat Peker / Musa Özyürek / İsmail İçer
     Yayıncı: Zülal Eser
<< Önceki Haber Pınarbaşından Çine krom ihracatı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER